Kommunen maktlös mot streetracing

Problemen med streetracing på Hedvägen fortsätter. På tisdagskvällen var det dags igen. Många bilar hade samlats för att tävla på den långa raksträckan. Den här gången fick polisen inte reda på det och förarna kunde slutföra tävlingen utan att bli avbrutna.
Trelleborg • Publicerad 8 oktober 2003

Polisen har tidigare kontakta kommunen för att diskutera möjligheterna för eventuella farthinder för att komma åt buskörningen. Den lösningen är emellertid inte längre aktuell. Kommunen ställer sig helt avvisande. - Fysisk ombyggnad är inte realistiskt i dagsläget, slår gatuchefen Staffan Stål fast. Hedvägen är en blivande infart till stan från E 6. Därför är man från Kommunal teknik inte beredd att göra permanenta ingrepp i vägen. Och tillfälliga anordningar skulle drabba det de dagliga tunga transporterna till Pergo. - Bara för att ungdomar kör någon kväll i månaden ska det inte behöva drabba yrkeschaufförerna som ska köra där varje dag. Det är ett dilemma. Tävlingarna drabbar även kommunens egendom. Vägen där ute är mer sliten än vad den borde vara efter så kort tid, säger Staffan Stål. Ett förslag från kommunen är att polisen i stället fokuserar på alla de bilar som samlas vid tävlingarna och parkerar utanför Pergo. På företagets mark. Där borde polisen ha möjlighet att ingripa, menar Staffan Stål. Närpolischef Björn Schäfer är medveten om problemet på Hedvägen. Polisen gör regelbundet utryckningar dit efter tips från allmänheten för att störa tävlingarna. Han ser ingen enkel lösning på problemet. - Ska man gå på de parkerade bilarna får Pergo först inhägna marken och tydligt markera med skyltar att det inte är allmän parkeringsplats. Men hur mycket vill Pergo betala för att lösa ett problem på en av kommunens gator? säger Björn Schäfer.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.