Annons

Kommunen kritiseras för konsultupphandlingar

Trelleborgs kommun borde göra regelrätta upphandlingar av konsulttjänster oftare. Det menar kommunens revisorer som kritiserar kommunens konsultupphandlingar på flera punkter i en rapport.
Trelleborg • Publicerad 7 april 2004

Revisorerna har granskat inköpen av konsulttjänster till Trelleborgs kommun under år 2003. Syftet har varit att se hur inköpen av konsulttjänsterna skötts i förhållande till Lagen om offentligt upphandling (LOU). Sammanlagt handlar det om sex olika tjänster som köpts in under fjoråret. Exempelvis har vård- och omsorgsnämnden tagit in personal från bemanningsföretag när egen anställd personal inte funnits tillgänglig. Tekniska nämnden har köpt in kartor från flygfotografering och kommunstyrelsen har beställt en löneanalys efter föreläggande från Jämställdhetsombudsmannen (Jämo). Den sammanlagda kostnader för konsulterna hamnade på cirka 3,3 miljoner kronor under år 2003. I hälften av fallen menar revisorerna att kommunen borde ha gjort en upphandling enligt LOU. Istället har konsulterna anlitats direkt, utan att kommunen tagit in konkurrerande anbud. I ett fall menar revisorerna att upphandlingen inte följt LOU:s regler och i ett fall anser revisorerna att kommunen borde ha bakat ihop flera beställningar till en upphandling. Revisorerna är mindre kritiska i ett fall, där de medger att det kan vara svårt att planera behovet av tjänster. Dock menar revisorerna att kommunen bör överväga att sluta ramavtal med något bemanningsföretaget i stället. Sammanfattningsvis menar revisorerna att det förekommer inköp av konsulttjänster som inte följer LOU. Kommunen borde ta fram gemensamma regler för direktupphandling och gällande regler bör förankras bättre inom organisationen, menar revisorerna. Revisorerna ser positivt på kommunens planer på att ta fram en särskild upphandlingsfunktion och väntar sig att kommunen gör något åt de brister som de pekat på i upphandlingen av konsulttjänster.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons