Annons

Kommunen jagar nya jourhem

Sedan en tid tillbaka finns det två jourfamiljer i Trelleborg som på mycket kort tid ska vara beredda att ta emot barn och ungdomar med problem. Nu har de jourhemmen sagt upp sina tjänster och därför inleder socialförvaltningen jakten på ersättare.
Trelleborg • Publicerad 1 augusti 2005

Ett jourhem är precis vad det låter som. På kort tid ska det vara berett att ta emot barn eller ungdomar som behöver ett tillfälligt hem.

Ofta är scenariot att socialförvaltningen får in en anmälan om att barn far illa av till exempel misshandel eller missbrukande föräldrar. Barnen placeras under en kortare tid i jourhemmet och sedan är det tänkt att de antingen ska slussas vidare till ett familjehem, som blir aktuellt när det gäller längre perioder, eller om möjligt komma tillbaka till sina föräldrar.

Annons

Emma Martinsson, som är familjehemssekreterare på Socialförvaltningen, och ansvarig för tillsättandet av platserna, berättar att anledningen till att man nu söker ersättare för jourhemmen är att de gamla vill sluta. Hon menar att det inte finns ett ökat behov av platser.

– Det finns inget skriande behov. Orsaken till att vi söker nya familjer är bara att de gamla har sagt upp sig. De kände att de ville göra andra saker, säger Emma Martinsson. Det finns naturligtvis krav på de blivande jourfamiljerna. Familjemedlemmarna får inte förekomma i misstanke- eller brottsregistret. De får inte heller ha haft problem med kronofogden eller socialförvaltningen. Ett viktigt kriterium är att en av de vuxna i familjen alltid ska vara på plats i hemmet.

– Det är ett svårt uppdrag, att hela tiden vara beredd att ta emot någon. Vi kommer att göra intervjuer och det är viktigt att de sök-ande är bra på att ta hand om barn och gärna har erfarenheter av liknande arbetsuppgifter, säger Emma Martinsson.

Utredningen av ansökningar kommer att göras under hösten och de nya jourhemmen börjar sina arbeten vid årsskiftet.

Paul Torstensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons