Annons

Kommunen hoppar av finansmarknaden

Kommunstyrelsen i Trelleborg beslutade på sitt senaste sammanträde att avveckla den långsiktiga satsningen på finansmarknaden.
Trelleborg • Publicerad 7 mars 2003

Vid starten i september 2000 satsade kommunen 100 miljoner kronor, hälften på räntebärande papper och hälften på aktiemarknaden. Värdet i dag ligger någonstans kring 80 miljoner kronor, inräknat de 25 miljoner kronor som redan tagits ut. Medan räntepapperen gått med vinst har aktierna bara minskat i värde. Kommunen ska dock inte realisera förlusten på aktiemarknaden utan avvaktar ett bättre läge att sälja aktierna. Däremot säljer kommunen omedelbart de räntebärande papperen. Ett skäl för kommunen att avveckla sin satsning är de stora investeringsbehov som finns, bland annat på skolområdet och inom äldrevården. - När beslutet fattades om att satsa på finansmarknaden var kommunens likviditet betydligt bättre än i dag, säger kommundirektören Rutger Persson. De satsningar som gjorts på svenska aktier och i den globala etiska fonden ska dock inte säljas i dagsläget med stor förlust. Kommunstyrelsen beslutade istället att avvakta bättre tider på börsen. Först när värdet av innehaven stiger till samma nivå som de hade vid årsskiftet 2001/2002 ska aktierna och fondandelarna säljas. Om värdet inte ökar så mycket inom två år ska beslutet om placeringarna tas upp igen. Om börserna stiger så pass mycket att kommunen säljer sina aktie- och fondinnehav slutar kommunens finansplacering med en förlust på någonstans kring fem miljoner kronor sammanlagt, om man räknar med både räntebärande papper, aktier och fonder.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons