Kommunen håller sig i bakgrunden

"Diskussionen om arenan är inte här och nu utan in i framtiden. Den ingår i en plan för hur vi vill utveckla kommunen." Det säger Trelleborgs kommunalråd Ulf Bingsgård (M). Även han förespråkar alternativet att bygga en ny arena i norra utkanten av Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 1 februari 2011

Om tre år höjs kraven på anläggningar för elitfotboll. Då duger inte längre Vångavallen i sitt nuvarande skick.

– Vi vill att det ska vara allsvensk fotboll i Trelleborg efter 2014, säger Ulf Bingsgård (M).

På ett möte med kommunstyrelsens arbetsutskott i måndags togs frågan om en framtida arena i Trelleborg upp eftersom den utredning kommunen låtit göra nu är färdig. Den har gjorts utifrån tre alternativ: att bygga om Vångavallen, riva Vångavallen och bygga ny arena på platsen eller att bygga en helt ny arena på annan plats i staden.

– Beslutsförslaget som arbetsutskottet gick ut med innebär att vi ska gå vidare med att bygga nytt på Vångavallen eller en helt nybyggd arena. Men det ska inte ske i kommunal regi. Vi är villiga, om så kommer att behövas, att sälja Vångavallen, säger Ulf Bingsgård.

TFF har uttryckt att de vill ha så lite kommunal inblandning som möjligt i ett arenabygge. Även Ulf Bingsgård menar att kommunen bör hålla sig utanför.

– Då behöver vi inte dra det som en offentlig upphandling med allt vad det nu innebär. Kreativa lösningar blir enklare, säger han.

Däremot kan han tänka sig att kommunen blir hyresgäst genom att man förlägger fotbollsgymnasiet i arenan.

– Det kan bli en form av säker intäkt för arenan, säger Bingsgård.

Fem platser har i utredningen pekats ut som tänkbara för en nybyggd arena. Tidigare har man lyft fram förslaget att lägga den vid Hedvägens förlängning i västra Trelleborg men Ulf Bingsgård menar att med en pågatågstation vid 108:an norr om Trelleborg skulle det bli bättre logistik för att lägga även en arena där.

– Jag tror mer och mer på alternativet vid 108:an, säger Ulf Bingsgård.

Oppositionsrådet Catherine Persson (S) vill inte lyfta fram något av alternativen som presenterats i utredningen.

– Jag fick handlingarna i fredags och vi kommer inte att ha gruppmöte förrän på måndag. Det finns dessutom flera olika avvägningar. Dels arenan men även annan kringverksamhet. Det handlar både om stadsplanering och samhällsplanering. Det är många frågor som ska vägas in och det krävs faktaunderlag för att fatta kloka beslut, säger hon.

Louise Löfgren
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.