Kommunen gick med vinst 2006

Resultatet för Trelleborgs kommun blev 64 miljoner kronor under 2006. Kostnaderna, det som motsvarar omsättningen i ett företag, uppgick till drygt 2,2 miljarder kronor.
Trelleborg • Publicerad 9 februari 2007

Dock är 34 miljoner kronor vinster som kommunen gjort på försäljningar av fastigheter (mest villatomter) samt åtta miljoner kronor i aktievinster.

Dessutom har skatteintäkterna blivit 16 miljoner kronor högre än beräknat, så själva verksamhets resultat är betydligt blygsammare. Nämnderna har ändå klarat att hålla budgeten under året.

Under 2006 har kommunen även investerat 213 miljoner kronor. Det är en hög summa i förhållande till kommunens inkomster, om man jämför med landets övriga kommuner.

De stora investeringarna har gjorts i skolbyggnader. Det handlar om Gislövs skola, Pilevall och Fågelsången. Nya exploateringar har också kostat en hel del pengar. Kommunen har dessutom köpt in fastigheter under året för 22 miljoner kronor, bland annat Skegrie och Maglarp, som man planerar att exploatera och sälja som tomter framöver.

– Men där får vi ju igen investeringarna ganska snabbt, som syns på intäkterna från fastighetsförsäljningarna, säger kommundirektören i Trelleborg Rutger Persson.

I förhållande till skatteintäkter och generella statsbidrag investerade Trelleborgs kommun 15 procent. Motsvarande siffror för genomsnittskommunen låg 2005 på sju procent och för de skånska kommunerna på tio procent.

Det mesta av investeringarna har kommunen klarat med egna pengar, 84 procent har betalts med egna medel. Men en del lån har man tvingats ta under 2006. Den sammanlagda låneskulden uppgår till 234 miljoner kronor. Det motsvarar 5 810 kronor per invånare mot 4 018 kronor året innan.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.