GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kommunen ger upp tångrensning på västra stranden

Trelleborgs kommun kommer inte att rensa västra stranden på tång. I alla fall inte på några år. Efter att länsstyrelsen underkänt kommunens förklaring till varför det nödvändigt att rensa stranden har kommunen lagt planerna på is.
Trelleborg • Publicerad 18 november 2022 • Uppdaterad 18 november 2022
Tången vid västra stranden kan ligga kvar i lugn och ro och sprida sin odör. Kommunen lägger, i alla fall tillfälligt, ner planerna på att rensa.
Tången vid västra stranden kan ligga kvar i lugn och ro och sprida sin odör. Kommunen lägger, i alla fall tillfälligt, ner planerna på att rensa.Foto: Tomas Nyberg

I samband med planerna på att bygga Västra Sjöstaden vill Trelleborgs kommun en gång för alla komma tillrätta med lukten och på så sätt göra strandpromenaden mer attraktiv. Problematiken härstammar från ruttnande tång, eller rättare sagt fintrådiga rödalger, som samlas i havet.

Kommunen har flera idéer om hur detta ska kunna göras. Den mest omfattande är att sandfodra och anlägga en drygt tre kilometer lång och 150 meter bred badstrand från Dux i öster till golfklubben i väster. En åtgärd som skulle ha tre fördelar; förbättra rekreationsmöjligheterna, tjänstgöra som skydd mot översvämningar och minska tångansamlingarna.

Men sandfodring måste föregås av en tillståndsprövning, en långsam och snårig byråkratisk process. Därför satte kommunen för ett och ett halvt år sedan igång ett parallellt, vad man trodde var, snabbspår för att åtgärda lukten. Man gav sig själv strandskyddsdispens för att rensa stranden från gamla Pergo och västerut. Undantaget den så kallade Sumpen, som är en känd häcknings- och rastplats för vadarfåglar.

Men så vidare snabbt gick inte det heller. Länsstyrelsen sparkade bakut direkt och startade en överprövning av dispensen. Länsstyrelsen ansåg inte att kommunen hade visat att luktproblemen är så omfattande att tången måste bort. Dessutom tyckte man inte att kommunen redogjort för hur fågellivet påverkas, och menade att en vackrare strand inte utgör ett allmänt intresse.

Parkchefen Mark Huisman svarade att strandremsan ligger i ett område där kommunen planerar nya bostäder, och att man vill göra området till ett mer attraktivt rekreationsstråk. Därför kan man visst hävda att en borttagning av tången utgör ett allmänt intresse, tyckte han.

Men länsstyrelsen gav sig inte. Häromveckan krävde man ytterligare kompletteringar i ärendet. ”Kommunen nämner lukt och hälsa som anledningar till att åtgärden skulle vara av allmänt intresse. Dock motiverar kommunen inte på vilket sätt hälsa är ett problem på platsen och luktproblematik beskrivs inte”, skriver länsstyrelsen.

Då gav Trelleborgs kommun upp. I ett mejl till länsstyrelsen skriver Mark Huisman att man i nuläget inte vill gå vidare. ”Då den till strandskyddsansökan knutna byggnationen ännu inte är påbörjad, beslutar Trelleborgs kommun att inte vidare utveckla ansökan, utan återkomma om några år när byggnationen är påbörjad och ärendet torde ha en högre aktualitet”, skriver han.

Andreas MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.