Annons

Kommunen går vidare med polisanmälan

Två husägare har fått rätt att klippa gräset utanför vid sina fastigheter, trots strandskyddet. Men kommunen går ändå vidare med andra ärenden på samma tema. Nu har ännu en fastighetsägare blivit polisanmäld.
Trelleborg • Publicerad 24 december 2011
Foto: 
Foto: 

Bertil Theander i Böste är den senaste som fått rätt i mark- och miljödomstolen i Växjö. Han och hans fru får även i fortsättningen lov att klippa gräset i anslutning till sin tomt. En grusväg och en stenmur visar tydligt var tomtgränsen slutar och innebär att människor inte behöver bli avskräckta från att passera, menar domstolen.

– Det känns bra. Det är ju vår egen tomt som det handlar om, det är ingen annan mark vi diskuterar, säger Bertil Theander.

Annons

Både paret Theander och den ägare som tidigare fått rätt i mark- och miljödomstolen har fått lov att klippa gräset. Andra föremål, som en lyktstolpe och en badtunna, har de däremot blivit tvungna att plocka bort.

Parallellt med den friande domen är Bertil Theander och hans fru sedan tidigare kallade till rättegång i Ystads tingsrätt i februari nästa år.

– Jag har pratat med dem i Ystad och ska skicka över domen från Växjö. Jag fattar inte hur man ska kunna åtalas för något som man redan blivit friad för, säger Bertil Theander som hoppas att det inte blir något av rättegången i tingsrätten.

På miljöförvaltningen fortsätter dock arbetet med att värna om strandskyddet. I förra veckan anmäldes ytterligare en fastighetsägare i en annan del av kommunen till polisen. I det fallet ska ägaren, förutom att klippa gräset, också ha planterat blommor och lagt ut stenar utanför tomten.

– Så fort det finns en misstanke om brott måste vi göra en anmälan, säger Ellinor Tjernström på miljöförvaltningen.

Hon säger att kommunen redan har överklagat den första friande domen från mark- och miljödomstolen, och att man kommer att göra samma sak i paret Theanders fall.

– Vi får se om miljööverdomstolen tar upp frågorna, det vet vi inte ännu. Vi menar att mark- och miljödomstolen gjort en felbedömning som inte tagit hänsyn till de förändrade villkoren för djur- och växtliv, säger Ellinor Tjernström.

Om det finns ytterligare ärenden som kommer att leda till förlägganden eller polisanmälningar vet hon inte i dagsläget.

Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons