Annons

Kommunen fördubblar flyktingmottagande

Enligt ett nytt avtal ska Trelleborgs kommun ta emot 21 flyktingar om året, det gamla avtalet gällde 10 flyktingar.
Trelleborg • Publicerad 16 april 2014

- Vi vill inte sticka ut som en kommun som inte tar emot flyktingar, säger Ina Liljeberg (M), ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

Nya ersättningsregler för flyktingmottagande infördes vid årsskiftet. Numer kan Migrationsverket tvinga kommuner att ta emot nyanlända invandrare.

Annons

Varje kommun har blivit synad och Migrationsverket har därefter gjort en bedömning på hur många personer som kan tas emot. Ersättningsnivåerna ändrades också vid årsskiftet och är nu prestationsbaserade. En kommun som tar emot fler flyktingar än denna tilldelning får högre ersättning.

Trelleborgs kommun har enligt det förra avtalet tagit emot tio flyktingar per år. Bedömningen är nu att kommunen kan ta emot 21 stycken. Under ett möte i måndags kväll röstade arbetsmarknadsnämnden för att föreslå kommunfullmäktige att sluta avtal om detta antal.

Sverigedemokraterna röstade mot beslutet.

Avtalet är tillsvidare med möjlighet för uppsägning i december.

Louise Löfgren
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons