Annons

Kommunen fick rätt i högsta instans

Den strokedrabbade Trelleborgskvinnans funktionshinder var inte tillräckligt omfattande för att hon skulle anses ha rätt till personlig assistans. Det har Högsta förvaltningsdomstolen nu slagit fast i en dom.
Trelleborg • Publicerad 15 februari 2012

Högsta förvaltningsdomstolen gick emot både kammarrättens dom och det yttrande som man begärt in från Socialstyrelsen. Därmed fick Trelleborgs kommun rätt.

Förutom svårigheter efter flera fall av stroke har kvinnan ytterligare sjukdomar som kräver omvårdnad och medicinering. Socialstyrelsen ansåg i sitt yttrande att kvinnan på grund av sina olika funktionshinder uppfyller kravet på att ha ”betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och att hon har ett omfattande behov av stöd eller service.”

Annons

Kvinnans make, Bent Hansen, tog under förra året strid för hustruns rätt till en personlig assistent. Enligt ett beslut från Försäkringskassan ansågs hon tillhöra den så kallade personkrets som har rätt till personlig assistans enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Hennes hjälpbehov var dock inte så omfattande att Försäkringskassan skulle ha hand om hennes ärende. Istället hänvisades hon till att ansöka om assistanstimmar hos kommunen. Men där blev det stopp.

Kommunen menade att hon kunde få hjälp genom hemtjänst men ansåg inte att hon inte hade rätt till personlig assistent.

Efter att rättsprocessen inleddes har Bent Hansens hustru fått ett större vårdbehov som gjort att hon sökt personlig assistans på nytt. Denna gång ansågs hon behöva så mycket hjälp för att klara det som anges som ”grundläggande behov” att Försäkringskassan tog hennes ärende. Hon är nu beviljad personlig assistans med drygt 50 timmar i veckan. Detta påverkas inte av domen.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons