Annons

Kommunen får inte styra socialt företag

Kommunen har det avgörande inflytandet över Lagomtjänst, som är ett socialt företag. Men det strider mot tankarna på Tillväxtverket, som ska underlätta företagande och entreprenörskap i Sverige och stärka regional tillväxt.
Trelleborg • Publicerad 3 april 2010

– Ett socialt företag ska stå fristående från den offentliga sektorn, säger Eva Johannsson, handläggare på Tillväxtverket. Om kommunen har ett avgörande inflytande över företaget så strider det mot tankarna kring ett socialt företag.

Det finns dock inga bestämmelser i dagsläget om vad som får kallas socialt företag eller inte. Men enligt Eva Johansson finns det diskussioner om att göra regelverket kring socialt företagande tydligare.

Annons

Däremot finns det inga planer på att skapa någon ny företagsform för sociala företag.

– Det har varit uppe som ett förslag, men det ser inte ut att bli verklighet, säger Eva Johansson.

De flesta sociala företag är ekonomiska föreningar. Men det finns också de som är aktiebolag eller ideella föreningar.

– Det finns tankar om att ändra lagstiftningen för ekonomiska föreningar och då även anpassa dem så att de passar bättre för sociala företag, säger Eva Johansson.

Ola Isaksson
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons