Annons

Kommunen efterskänker lån på en miljon kronor

En djupt oenig kommunstyrelse beslöt på onsdagen att efterskänka ett lån på en miljon kronor till den ekonomiska föreningen Jobbservice Syd, före detta Lagomtjänst. Omröstningen slutade med sju röster mot sju och avgjordes av ordförande Ulf Bingsgårds (M) röst.
Trelleborg • Publicerad 5 april 2013
Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

-Vi menar att det här är den bästa formen att driva den här verksamheten, säger kommunalrådet Ulf Bingsgård. Att helt gå över till ett kommunalt arbetslag gör bara att människorna inte kan komma vidare ut i arbetslivet.

Oppositionsrådet Catherine Persson (S) håller inte med.

Annons

-Det är otroligt illa skött. Det är en misshushållning med våra gemensamma skattepengar. Det här har kostat miljoner!

Ulf Bingsgård anser att verksamheten numera fungerar bra.

-När man möter de här människorna så ser man stoltheten i ögonen, säger han.

Enligt Ulf Bingsgård är det viktigt på flera sätt att Jobbservice Syd tar ordentligt betalt för sitt arbete.

-De i kommunen som beställer jobben får en känsla för att det faktiskt kostar pengar, inte att det bara är något som görs – kanske, bra kanske dåligt– men där resultatet inte spelar så stor roll eftersom det är gratis. Dessutom är det viktigt för dem som arbetar, eftersom de känner att de gör ett jobb som har ett värde och som de kan ta betalt för.

Catherine Persson menar däremot att verksamheten skulle fungera mycket bättre som renodlat kommunal.

-Det har kostat miljoner mer att försöka driva den på det här sättet, säger hon. Nu efterskänker man ytterligare en miljon kronor som man gav i lån för tre månader sedan. Redan då visste man ju att man aldrig skulle få tillbaka pengarna, så varför beslöt man inte om ett tillskott redan då?

S fick stöd av SD i voteringen.

Ann Ekstrand
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons