Annons

Kommunen betalar simskola

(Uppdaterad 15.34) TA har tidigare rapporterat att Trelleborgs kommun vägrade leva upp till löftet om fri simskola till millenniets förstfödde Trelleborgare. Men nu gör kommunen helt om och står för kostnaderna för simundervisningen.
Trelleborg • Publicerad 14 april 2009

– Vi tycker inte att en medborgare ska behöva sitta i kläm för en sådan här bagatell. Därför kommer vi att betala fakturan på 740 kronor men också kostnaden för kommande simundervisning, säger fritidsnämndens ordförande Mats-Åke Svensson (KD).

Aase Håkansson, mamma till "milleniumbabyn", blir glatt överraskad när TA ringer upp och meddelar att kommunen har ändrat sig.

Annons

– Det känns ju bra att de ändrar sig, då hamnar de i alla fall lite grann på plus. Det handlar inte om pengarna utan om principen att de ska stå vid sitt löfte. Men jag trodde aldrig att det skulle bli så stor uppmärksamhet kring det här, säger Aase Håkansson.

Det trodde inte heller den som är huvudperson i sammanhanget: Aase Håkanssons son Emil. Reaktionerna från klasskompisar och grannar har varit starka och många.

– Han tyckte nästan det var lite skämmigt att gå till skolan. Många som bor här i området och kompisar till Emil har kommit fram och snackat med oss och tyckt att vi gjort helt rätt. Det känns väldigt bra, säger Aase Håkansson.  

Det var dåvarande upplevelsenämnden som fattade beslut om att "milleniumbabyn" skulle få livslångt gratis babysim och fri entré till badhuset. Det är också vad som står i upplevelsenämndens protokoll från den 21 december 1999. Men där står ingenting om gratis simskola, det gör det däremot på diplomet som överräcktes till Aase Håkansson år 2000.

– Det finns ett beslut fattat och sen står det en annan sak på diplomet. Man kan ju rikta frågan till dem som fattade beslutet varför det har blivit så. Jag tycker att affären har antagit helt enorma proportioner men nu är saken utagerad i och med att vi kommer att betala simundervisningen, säger Mats-Åke Svensson.

Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons