Annons

Kommunen anmäls till Konkurrensverket

Kommunen anmäls till Konkurrensverket. Företaget Event Tech menar att kulturförvaltningens ljud- och ljusverksamhet utgör osund konkurrens.
Trelleborg • Publicerad 29 maj 2012

Genom sitt ombud skriver företaget till konkurrensverket att den scentekniska gruppen inom kulturförvaltningen erbjuder tjänster och utrustningar både i offentliga och privata upphandlingar till priser som ligger under marknadspriserna.

Gruppen har också köpt in dyr och avancerad utrustning, som inte motiveras av kommunen egen verksamhet, anser företaget i sin anmälan. Event Tech menar också att gruppen haft fördelar av att vara en del av kulturförvaltningen vid upphandlingar.

Annons

Företaget begär att Konkurrensverket omedelbart ska inleda en undersökning av gruppens verksamhet.

I de utredningar om möjlig osund konkurrens i kommunen som alla nämnder genomfört på uppdrag av kommunstyrelsen menar kulturnämnden att gruppens verksamhet inte ska vålla några problem eller komma på kollisionskurs med konkurrenslagstiftningen.

Enligt Event Techs anmälan till konkurrensverket har man vid flera tillfällen påpekat för kommunen vad man anser om verksamheten, men inte fått gehör för sina synpunkter.

– Det kan vara bra att få det prövat så att vi ser var gränserna går, säger kommunalrådet i Trelleborg Ulf Bingsgård (M). Det är inte helt klart i det här fallet.

Ulf Bingsgård menar att det gentemot föreningar finns ett dolt kommunbidrag i gruppens verksamhet.

– Istället för att kulturnämnden ger högre bidrag kan gruppen hjälpa till med ljud och ljus. Om det inte är tillåtet så måste man ju höja bidragen istället, säger han.

Ulf Bingsgård ser en risk för att kulturen i kommunen kan få det svårare om kommunens ljud- och ljusgrupp inte får arbeta utanför kommunens egen verksamhet.

– Man kommer ju inte att kunna höja bidragen till föreningar så att man kan köpa in alla dess tjänster utifrån, säger han. Det är ofta dyrt och arrangörerna har ofta inte så mycket pengar att röra sig med till att börja med.

Mikael Hallqvist
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons