Kommundirektören slutar

(Uppdaterad 18.00) Efter 25 år i kommunens tjänst har Rutger Persson, kommundirektör, bestämt sig. Till årsskiftet lämnar han sin tjänst. Under året ska hans ersättare vaskas fram, tanken är att efterträdaren ska hinna bli varm i kläderna innan valet år 2010.
Trelleborg • Publicerad 27 februari 2009
Rutger Persson slutar efter 25 år i kommunen. Bild: Albin Brönmark
Rutger Persson slutar efter 25 år i kommunen. Bild: Albin BrönmarkFoto: 

Till årsskiftet löper hans förordnande ut och han lämnar sitt jobb som kommunens högste tjänsteman efter nio år på posten och ännu fler inom kommunen.

Redan nu inleds arbetet med att rekrytera en efterträdare. För sådant kan ta tid, säger Rutger Persson. Tanken är att den som tar över ska hinna arbeta tillsammans med honom en tid för att lära sig jobbet. Det är viktigt att efterträdaren har lärt sig jobbet ordentligt inför valet hösten 2010.

- Det här är den bästa tidpunkten för Trelleborgs kommun, så att det blir stabilitet i verksamheten, säger Ulf Bingsgård (M) kommunstyrelsens ordförande.

Men alla är inte lika nöjda med tidpunkten. Catherine Persson, S, kommunstyrelsens andre vice ordförande, önskar att Rutger Persson hade stannat ett år till, till årsskiftet 2010/ 2011.

- Det är en svår tid för kommunen. Cirka hälften av kommunens förvaltningschefer kommer det närmaste året att vara nyrekryterade. Det skapar en väldig oro och instabilitet i organisationen, menar hon.

Vidare hänvisar hon till de svåra ekonomiska tider som väntar framöver, något som kommer att ställa stora krav på chefstjänstemännen. Att Trelleborgs kommun dessutom är inne i ett intensivt skede av infrastrukturinvesteringar är ytterligare ett argument eftersom Rutger Persson har många års erfarenhet av det planeringsarbetet.

Men Rutger Persson och Ulf Bingsgård är överens om att det här är den bästa tidpunkten för honom att lämna över.

- Vi talade om det här redan vid förra valet, säger Rutger Persson.

Han kommer att vara 63 år när han till årsskiftet lämnar över ansvaret för kommunens alla tjänstemän och förvaltningschefer. Vad han ska göra sedan vet han ännu inte, säger han och ler lite.

Men han vet hur hans efterträdare bör vara lagd:

- Det ska vara någon med utpräglade ledaregenskaper som tycker att det är roligt med kommunal verksamhet.

Erika Oldberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.