Annons

Kommundirektören nybliven Smygebo

Vid 46 års ålder backpackar han fortfarande och är van att ordna transport, husrum och mat i främmande miljöer. Han menar att det går att hitta en tråd från de erfarenheterna till det nya arbetet: att det alltid går att hitta lösningar. Möt Trelleborgs nye kommundirektör Christer Fredriksson.
Trelleborg • Publicerad 14 mars 2010
Foto: 
Trelleborgs nye kommundirektör Christer Fredriksson gillar inte att sitta bakom skrivbord.
Trelleborgs nye kommundirektör Christer Fredriksson gillar inte att sitta bakom skrivbord.Foto: 
Foto: 
Foto: 

TRELLEBORG. – Min fru och jag och två av våra barn reste runt i Indien i en månad förra vintern, berättar Christer Fredriksson på sitt nya tjänsterum på Rådhuset i Trelleborg. Vi hade ingenting förbeställt utan ordnade allt efter hand.

Han menar att man kommer närmare landet och människorna genom att resa på det här sättet.

Annons

– Man sitter på en nattmarknad och någon berättar att det är andrafruarna som står i stånden. Förstafruarna behöver inte arbeta så mycket. Och man förstår plötsligt mer om hur det fungerar i det landet.

Familjen upptäckte under Indienresan att det fanns billigt inrikesflyg till Andamanerna, en ögrupp ute i Indiska oceanen, halvägs bort mot Sydostasien.

– Vi flög dit och det var fantastiska öar, berättar Christer Fredriksson med en liten ton av drömska i rösten.

Men nu är det Trelleborg och det nya jobbet som gäller. I snabb takt försöker han sätta sig in i hur kommunen fungerar och lära känna människorna som han ska arbeta med.

– Jag måste säga att jag har fått ett fantastiskt välkomnande. Alla har varit positiva, säger han.

Han har besökt ett stort antal förvaltningar under den tid han varit i Trelleborg.

– Jag brukar träffa förvaltningschefen, några i ledningen och ibland några ur verksamheten också.

Christer Fredriksson har också redan hunnit med att skaffa sig bostad i kommunen också.

– Vi såg ett hus i Smygehamn för tre veckor sedan och för två veckor sedan slog vi till. Det var snabba ryck. Jag är nog ganska snabb av mig.

Ett av Christer Fredrikssons intressen är att rusta upp gamla hus. Huset i Smygehamn är dock ganska nyrenoverat.

Annons

– Men en del kan jag nog hitta att göra, säger han, med en viss förväntan efter spik, hammare och såg i rösten

På frågan hur han vill karakterisera sig själv som ledare svarar Christer Fredriksson att han strävar efter att låta medarbetarna få ansvar.

– Politikerna ger sitt ramverk kring verksamheten och sedan skapar vi tjänstemän gemensamt en karta som medarbetarna kan orientera sig efter. Jag tror att om man vet hur kartan ser ut kan man känna sig trygg i sitt jobb.

Christer Fredriksson har en förkärlek för att tala i bilder. Kanske ett återsken av ungdomens engagemang inom kyrkan och utbildningen till teolog i Lund.

– Jag har förstått att föreningslivet är mycket starkt här i Trelleborg. Och där känner jag igen mig, säger han.

Förutom kyrkan har han också varit engagerad i scouterna. Däremot har han aldrig varit direkt aktiv idrottare.

– Jag brukar säga att jag är en orolig själ i en lugn kropp.

Christer Fredriksson kommer närmast från en tjänst som bildningschef i Motala. Under sin tid där tvingades han genomföra ganska stora nedskärningar inom skolan.

– Det är aldrig roligt. Den ekonomiska krisen och vikande elevunderlag gjorde att vi måste spara in ett antal tjänster. Men som chef och ledare har man uppdraget att göra arbetet så effektivt som möjligt.

Christer Fredriksson höll en formell attityd på dagarna på arbetet, men hemma om kvällarna trycktes han av att tvingas säga upp anställda.

Annons

– Jag tror inte att man är blir bra ledare om man inte är delaktig och känner med de anställda.

Det formella är ett sätt för Christer Fredriksson att hantera problematiska situationer gentemot media.

– Jag vill hålla på formerna när det handlar om personalärenden till exempel. De ärendena ska skötas internt och inte i media, säger han.

Annars säger han att han tycker att öppenhet är en självklarhet.

– Det är viktigt att meddelarfriheten fungerar.

Under den korta tiden som han har varit i Trelleborg har Christer Fredriksson hunnit hitta många orsaker till att trelleborgarna kan känna stolthet över sin stad. Han nämner bland annat landskapet, slätten och kusten, Smygehuk, det rika föreningslivet och det allsvenska fotbollslaget TFF.

Christer Fredriksson menar att Trelleborg har bra förutsättningar för att utvecklas.

– Man brukar nämna tre ting som viktiga för en kommuns möjligheter: en bra bostadsmarknad, en bra arbetsmarknad och närhet till en större stad. Allt det kan man hitta här i Trelleborg, plus det geografiska läget med närheten till kontinenten.

Martin Strandberg
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons