Kommundirektören möter Banverket

Kommundirektören i Trelleborg Rutger Persson ska på tisdagen tillsammans med bland annat representanter för andra kommuner träffa Banverket för att diskutera framtida järnvägssatsningar.
Trelleborg • Publicerad 21 oktober 2002

- Vi har redan haft en dragning av chefen för Banverkets södra region Caroline Ullman Hammer i vår samarbetsorganisation för kommunerna i Sydvästskåne, berättar Rutger Persson. - Som jag uppfattade det så ligger planerna för Pågatåg till Trelleborg fast. Men det är en av de saker som jag ska höra mig för om på mötet på tisdagen. Bakgrunden till dagens möte mellan Banverket och kommuner, trafikhuvudmän och trafikoperatörer i regionen är att verket just nu håller på att arbeta fram en plan för vilka järnvägssatsningar som ska göras under åren 2004 till 2015. - I den information som Caroline Ullman Hammer lämnade till oss fanns det med satsningar som till exempel Citytunneln och Hallandsåstunneln, men även Pågatåg till bland annat Trelleborg. Däremot stod det klart att andra satsningar ligger längre fram, som yttre godsspår och tunnel mellan Helsingborg och Helsingör, säger Rutger Persson. Eftersom de pengar som riksdagen beslutat anslå till järnvägssatsningar under perioden inte på långa vägar räcker till de projekt som finns på listor som Banverkets regioner tagit fram i samarbete med kommuner, näringsliv och myndigheter måste hårda prioriteringar göras. Dessutom verkar inte anslagen till drift och underhåll räcka till och även där måste troligen prioriteringar göras, vilket kan leda till att hastigheten måste sänkas på vissa sträckor med mindre trafik. Under hösten i år ska Banverket ha en dialog med bland annat länsstyrelser och regioner för att få synpunkter på de prioriteringar som redan gjorts. I januari skickas sedan ett förslag till tolvårsplan ut på en remissrunda. Först därefter fattar regeringen beslut om hur järnvägspengarna ska användas.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.