Annons

Kommunbeslut blir till handling – oftast

Kommunala beslut blir till handling i Trelleborg. Åtminstone i de flesta fall. Det konstaterar revisorerna som granskat hur besluten som fattats i kommunfullmäktige blir till verklighet.
Trelleborg • Publicerad 10 november 2010

De politiska revisorerna i Trelleborg beslöt att det behövdes en granskning av hur bra kommunstyrelsen är på att se till att kommunfullmäktiges beslut blir till handling.

I revisionsrapportens sammanfattning skriver revisorerna att kommunstyrelsen har relativt bra kontroll.

Annons

Sammanlagt har revisorerna tittat på 43 beslut fattade under åren 2007 till 2009.

Tre beslut är inte genomförda alls medan ett bara blivit av delvis. Det handlar om beslutet att alla nämnderna skulle granska sina rutiner för upphandling. Det skulle vara gjort 31 mars 2008, men alla nämnder har inte genomfört sin granskning ännu.

Nästan alla andra beslut i kommunfullmäktige saknade ett slutdatum för när de skulle vara genomförda. Det borde Trelleborgs kommun ta tag i, menar revisorerna.

Revisorerna kritiserar också att det inte finns rutiner att följa upp att beslutet i kommunfullmäktige verkligen blir till handling. Kommunstyrelsen har inte ordentlig kontroll när det bara är den nämnd som fått uppdraget av kommunfullmäktige som vet om man tagit tag i saken eller ej.

Kommunstyrelsen bör också två gånger om året redovisa de beslut från fullmäktige som inte är genomförda, föreslår revisorerna.

Anna Thulin
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons