Annons

Kommunanställdas datorkunskaper ska höjas

En ny sorts datorkörkort ska införas bland Trelleborgs anställda. En provomgång visar att kunskaperna skiljer sig mycket på olika arbetsplatser.
Trelleborg • Publicerad 22 maj 2012
Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Målet är att alla kommunanställda i Trelleborg ska genomgå en ny webbaserad utbildning som heter e-medarbetaren. Under en provomgång i februari valdes 93 personer ut slumpmässigt från olika arbetsplatser. Det visade sig att de anställdas kunskaper och datorvana är väldigt olika.

– En del använder ju datorer hela dagarna medan andra har helt andra arbetsuppgifter. Men alla behöver kunna hantera en dator då och då, säger Annika Ekberg, personalsekreterare på kommunen som har jobbat med första omgången av e-medarbetaren.

Annons

Utbildningen består av två delar. Först görs ett test i grundläggande kunskaper kring datoranvändning. Deltagarna får visa om de kan hantera mail, navigera med mus, starta datorn, logga in och så vidare.

– I steg två får de träna på det som visade sig vara problem i steg ett, säger Annika Ekberg.

Av de som gick vidare till steg två blev endast hälften klara innan kurstiden gick ut.

– De kommer nog att få tillfälle senare att göra klart. Kurstiden var lite kortare än den egentligen bör vara.

När ska de andra kommunanställda genomgå utbildningen?

– Det är inte fastställt ännu. Vi håller på att planera det nu, säger Annika Ekberg.

Louise Löfgren
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons