Annons

Kommunalt bolag slår larm om nedskärningar

Ingen ny turistchef och skrotade satsningar på att marknadsföra Trelleborg som turistmål. Så påverkas turismverksamheten om inte kommunen skjuter till pengar.
Trelleborg • Publicerad 7 februari 2011

Det är det kommunala bolaget Trelleborgs kommuns utveckling AB som ansvarar för frågor som rör turism, näringsliv och EU i Trelleborgs kommun. Men enligt bolagets ordförande, Bert Ekstrand (FP), kommer turismverksamheten att hamna på ett minimum om inte kommunstyrelsen pumpar in mer pengar. För det första ersätts inte tidigare turistchefen Anna Wilds tjänst. För det andra kommer satsningar på att marknadsföra Trelleborg som turistmål att skrotas.

– Vi skulle vilja ha en destinationsutvecklare istället för en turistchef. Men det är meningslöst att anställa någon om den personen inte får pengar till resor och annat som krävs för att visa upp kommunen, säger Bert Ekstrand.

Annons

Han får medhåll av Utvecklingsbolagets tillförordnade vd Ditte Fagerlund.

– Vår grundverksamhet som turistbyrån i Trelleborg och Smyge påverkas inte. Men ska vi göra något mer än så behöver vi mer pengar, säger hon.

I nuläget dras utvecklingsbolaget med ett ekonomiskt underskott på 464 900 kronor. Därför har bolagets styrelse skrivit ett brev till kommunstyrelsen. Där begär styrelsen dels att kommunen täcker underskottet, dels att det skjuts till mer pengar.

– Det är gamla skulder från flera år tillbaka. Men jag vill inte uttala mig om hur mycket pengar det behövs, säger Bert Ekstrand.

I sitt brev hänvisar också styrelsen till en granskning av turismverksamheten i kommunen som genomförts av revisionsföretaget PWC. Där konstateras att Trelleborgs kommun satsar mindre än hälften så mycket på turism som den svenska genomsnittskommunen.

Men enligt kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård (M) kommer inte Utvecklingsbolaget att få något ekonomiskt tillskott.

– De får titta över hur pengarna ska användas mer effektivt. Deras budget ligger på 5,7 miljoner årligen. Man kan också tänka sig att lyfta EU-frågor och näringslivsfrågor till kommunstyrelsen för att renodla bolagets verksamhet, säger han.

David Hylander
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons