Kommunalt bolag för bredband i sommar

Tekniska nämnden förespråkar att bredbandsverksamheten sköts i ett kommunalt bolag. Det förslaget skulle innebära ännu ett kommunalt bolag – och att kunder även på mindre kommersiellt lönsamma orter kan få bredband.
Trelleborg • Publicerad 20 mars 2010
Foto: 

TRELLEBORG. Kommunfullmäktige gav i november i fjor tekniska nämnden uppdraget att utreda möjligheterna att driva bredbandsverksamheten i ett kommunalt bolag. Resultatet av utredning är nu klart: verksamheten bör drivas i ett nystartat kommunalt bolag redan från den 1 juli i år.

– Vi har tittat på möjligheten att lägga det i ett befintligt bolag men verksamheten är så pass stor och angelägen att det bör drivas i ett eget bolag. Dessutom är det väl inte något av de andra bolagen som är kapabla att få in det i sin nuvarande verksamhet, säger tekniska nämndens ordförande Eric Samuelson (M).

Att ett möjligt startdatum är satt så snart förklarar han med att det är angeläget att komma vidare på grund av stort intresse från både kunder och leverantörer. För tanken är att bolaget, som föreslås få namnet Trelleborg Bredbands AB, ska tillhandahålla ledningarna medan andra företag ska leverera innehållet.

Tekniska nämnden räknar med att Trelleborgshem skulle bli den största kunden. Andra potentiella kunder är olika operatörer, fastighetsägare och andra fastighetsbolag.

Redan nu finns enligt Eric Samuelson en hel del ledningar i centrum som kan utnyttjas.

– Det finns ett ganska stort befintligt nät som vi kan koppla in oss på för relativt små kostnader. Fjärrvärmebolaget har också varit förutseende och lagt tomma rör när de byggt ut sitt nät. Med de rören kan vi nå ut till drygt 7000 lägenheter inne i stan, säger Eric Samuelson.

Tekniska nämndens förslag bygger på att bolaget de första tre åren utnyttjar de befintliga ledningarna och därefter börjar koppla in adresser utanför Trelleborgs tätort.

Är det rimligt att tro att bolaget kan starta i juli?

– Ja, om inget hakar upp sig på vägen så hinner vi, säger Martin Nilsson, teknisk chef.

För att förslaget ska bli verklighet krävs att det godkänns först i kommunstyrelsen och sedan kommunfullmäktige. Därefter ska en styrelse och vd utses.

Johan Silfversten Bergman
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.