Kommunalt avlopp går rakt ut i havet

30 hushåll vid Tommarpsvägen i Trelleborg har aldrig anslutits till det kommunal avloppsnätet utan deras avlopp har gått rakt ut i havet.
Trelleborg • Publicerad 1 februari 2007
Här i Ståstorpsån rinner avloppet från 30 hushåll rakt ut i havet utan rening. Bild: Claes Nyberg
Här i Ståstorpsån rinner avloppet från 30 hushåll rakt ut i havet utan rening. Bild: Claes NybergFoto: 

– Jag hade aldrig hört tals om det här förut, trots att jag suttit som vice ordförande i nämnden i fyra år, säger Eric Samuelson (m), ordförande i tekniska nämnden.

På sitt sammanträde i onsdags beslöt tekniska nämnden att de 30 fastigheterna längs Tommarpsvägen ska få riktigt avlopp under våren. Kostnaderna för att ordna så att avloppsvattnen går till reningsverket i stället för ut i havet beräknas till 3 460 000 kronor.

"Både otillfredsställande och olaglig" skriver nämnden om anslutningen för hushållen vid Tommarpsvägen mellan Prästahejdan och den gamla stadsgränsen.

Bengt Lander på Kommunal teknik förklarar bakgrunden till att de 30 hushållen vid Tommarpsvägen inte blivit anslutna till det riktiga avloppet.

– Från början hade man bare en ledning, för avlopp och dagvatten blandat, som gick rakt ut i havet. Sedan, med början på 50-talet, byggde man om nätet, så att spillvattnet från hushållens avlopp och dagvattnet gick i två olika ledningar. Spillvattnet gick till reningsverket medan dagvattnet gick ut i havet. Av någon anledning kom dock hushållen vid Tommarpsvägen inte med i ombyggnaden, säger Bengt Lander.

Bengt Lander säger att resten av ledningsnätet i Trelleborg byggdes om framför allt på 60-talet. Men ledningen vid Tommarpsvägen har inte åtgärdats på hela den tiden utan avloppen har gått direkt ut i havet med dagvattnet.

– På kommunen har känt till det hela, men avvaktat med att åtgärda problemen eftersom det diskuterats en utbyggnad på området och man ville samordna arbetena, säger Bengt Lander.

Någon utbyggnad har dock ännu inte beslutats och därför ska man nu göra i ordning ledningarna så att avloppen från hushållen går till reningsverket.

– Vid mätningar utanför utloppet vid Ståstorpsån har man dock inte märkt någon ökad förorening, säger Bengt Lander. Själva ledningen innebär ju en viss självrening.

– Det är bra att Kommunal teknik har tagit upp den här frågan, säger Eric Samuelson.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.