Annons

Kommunalråd har makt att förändra

Kommunens politiska ledning är positiva till en jämnare fördelning i bolagens styrelser. Men de tog inte tillfället i akt att göra någonting åt snedfördelning i hamnbolagets styrelse.
Trelleborg • Publicerad 14 februari 2005
Kommunalrådet Egil Ahl (s) tror det blir mindre grabbigt i styrelserna om fördelningen är jämnare mellan män och kvinnor. ARKIVBILD: TOMAS NYBERG
Kommunalrådet Egil Ahl (s) tror det blir mindre grabbigt i styrelserna om fördelningen är jämnare mellan män och kvinnor. ARKIVBILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Ordförande i valberedningen och tillika ordförande i hamnbolagets styrelse är kommunalrådet Egil Ahl (s).

Kommunalrådet Lars Christensson (m) är vice ordförande i valberedningen och dessutom ledamot i hamnbolagets styrelse.

Annons

Tillsammans har de ett stort politiskt inflytande över jämställdhetsarbetet i kommunen.

Både Egil Ahl och Lars Christensson anser att orsaken till snedfördelningen ligger i att det är partierna i fullmäktige som utser sina ledamöter i styrelserna. För att få till stånd en förändring krävs det att partierna helt enkelt för upp fler kvinnor på sina valsedlar.

– Det kan vi inte styra. Jag har väckt frågan till diskussion i demokratigruppen att vi kunde se till att alla partier har hälften män och hälften kvinnor på sina listor. Men jag fick inget gehör för det, säger Egil Ahl.

Men inte alla uppdrag i bolagsstyrelserna tillsätts med personer från de olika partierna. När tre nya styrelseledamöter i höstas utsågs till Trelleborgs hamn AB föll valet på tre personer utifrån. Här hade kommunens politiker chansen att bättra på den dåliga kvinnorepresentationen i hamnbolagets styrelse.

– Det skulle man kunna ha gjort men det blev inte så. Det här kan vi bara bli bättre på, säger Egil Ahl. I stället valde man in tre män i den nya styrelsen. Kompetens och erfarenheter ska enligt Lars Christensson ha varit avgörande. Inte huruvida det rörde sig om män eller kvinnor.

– Det diskuterade vi inte, säger Lars Christensson.

Båda kommunalråden är positiva till en jämnare fördelning mellan könen i styrelserna men har olika uppfattningar om vilka fördelar detta skulle kunna medföra.

– Det kan jag inte svara på. Man måste se vad det handlar om för bolag och vilka människor man har att tillgå, säger Lars Christensson.

– Det blir mindre grabbigt. Jag tror det är bra. Det blir ett annat tonläge och kvinnorna får igenom sina frågor också, säger Egil Ahl.

Hur ska då förändringen komma till stånd?

Annons

– Framförallt gäller det att få in yngre människor i politiken och det börjar egentligen i skolorna, säger Lars Christensson

Magnus Aspegren

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons