Annons

Kommunala bolag kan bilda egen koncern

Gör en koncern av de kommunala bolagen Trelleborgs kommuns utvecklings AB och Östersjöterminalen. Det önskemålet kommer nu från utvecklingsbolagets styrelse.
Trelleborg • Publicerad 20 december 2007

Politikerna i styrelsen för Trelleborgs utvecklings AB beslutade vid senaste sammanträdet att uppvakta kommunledningen när det gäller en koncernbildning mellan utvecklingsbolaget och Östersjöterminalen.

– Vi vill gärna visa vägen och driva på utvecklingen, säger Bertil Larsson (fp) styrelseordförande i utvecklingsbolaget.

Annons

Genom att bilda en koncern kan utvecklingsbolaget få koncernbidrag genom den vinst Östersjöterminalen drar in och skulle då inte längre vara beroende av årliga driftsbidrag från kommunen på 6-7 miljoner kronor. Och Östersjöterminalen skulle inte behöva skatta för den vinst bolaget gör.

– Det kommunala bidraget kan i stället användas till vård, omsorg, skola eller andra behjärtansvärda projekt, säger Bertil Larsson.

En revisionsfirma har utrett hur en koncernbildning skulle kunna gå till och Bertil Larsson hoppas att processen ska vara färdig under 2008.

Bertil Larsson anser att kommunen borde gå längre än så och bilda en enda stor koncern bestående av samtliga kommunala bolag. Samtliga aktier skulle då placeras i ett så kallat holdingbolag och resurser skulle kunna fördelas inom koncernen.

Diskussionen om en stor koncernbildning har pågått ett tag och var en av punkterna när nästa års budget i höstas behandlades i kommunstyrelsen och fullmäktige. De finns dock inget beslut i frågan mer än att den ska utredas vidare. Bertil Larsson anser att det är hög tid.

– Varje år förlorar man miljoner. Det handlar om att hushålla med kommuninvånarnas pengar, säger Bertil Larsson.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus. aspegren@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons