Annons

Kommunal städning privatiseras

Kommunstyrelsen i Trelleborg säger ja till att lägga ut en tredjedel av den kommunala städningen på entreprenad. Socialdemokraterna är dock helt emot och menar att det oftast inte är någon bra idé att privatisera kommunal verksamhet.
Trelleborg • Publicerad 9 januari 2009

- Det här är den första kommunala verksamheten som vi i alliansen lägger ut på entreprenad med personal och allt, säger kommunalrådet i Trelleborg Ulf Bingsgård.

Det handlar om ett 20-tal fastigheter i tätorten Trelleborg och i Anderslöv som nu ska städas av en privat entreprenör. Sammanlagt handlar det om 644 städtimmar i veckan och antalet lokalvårdare som berörs av förändringen är 22.

Annons

- Det är ideologin som styrt beslutet, säger Ulf Bingsgård. Vi vill kunna jämföra hur det fungerar med resten av städningen som blir kvar i kommunal regi, både kvalitetsmässigt och ekonomiskt.

- Vi menar att det oftast inte är någon bra idé att privatisera kommunal verksamhet, men bedömer varje fråga för sig, säger Catherine Persson (s), oppositionsråd i Trelleborg. I det här fallet ser vi inte vitsen med att lägga ut på entreprenad. Frågan väcktes första gången av fastighetsnämnden i maj i fjor och diskuterades på kommunstyrelsen i september. Då ville politikerna ha mer kött på benen innan man fattade beslut och nu har man fått kompletteringar från fastighetsnämnden.

Enligt underlaget till upphandlingen som kommunstyrelsen sade ja till ska de berörda lokalvårdarna erbjudas arbete hos entreprenören.

Den som inte vill gå över till entreprenören utan väljer att behålla sin tjänst hos kommunen riskerar dock att bli uppsagd på grund av arbetsbrist.

Tanken är att städavtalet ska tecknas på tre år med möjlighet till förlängning i ytterligare ett år.

Socialdemokraterna fick inget gehör för sitt förslag till avslag, vare sig hos alliansen eller sverigedemokraterna. Det tyder på att förslaget kommer att gå igenom i kommunfullmäktige, som har sista ordet i frågan. Inte heller fick man igenom att samma regler ska gälla hos entreprenören som hos kommunal verksamhet när det gäller kollektivavtal, meddelarfrihet och insyn samt verksamhetsövergång.

- Vi menar att frågan om verksamhetsövergång finns med i underlaget och frågorna om insyn och meddelarfrihet kan vi diskutera på kommunfullmäktige, säger Ulf Bingsgård.

- Varför säger man nej till något som man vill ha? Vi fick ingen motivering till avslaget heller, säger Catherine Persson.

Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons