Kommunal frågande kring vallöften

Sektion 21 på fackförbundet kommunal i Trelleborg understryker att socialdemokraterna inte har ansträngt sig mer för att personalen inom vård och omsorg ska få mer tid åt vård.
Trelleborg • Publicerad 3 januari 2003

Tre veckor före valet gick socialdemokraterna ut i stor stil med kommunalrådet Egil Ahl (s) i spetsen och bekräftade att man skulle avlasta vårdpersonalen och därigenom satsa mer på vården. - Att väcka förhoppningar som inte leder någon vart är inte bra. Risken finns att våra medlemmar tröttnar och söker sig till andra arbetsplatser och yrken, skriver Gun Tenggren i ett brev riktat till kommunstyrelsen och vård- och omsorgsnämnden. Tenggren är ombudsman och företräder cirka 1300 medlemmar i Trelleborg, varav 825 är anställda inom Trelleborgs socialtjänst. Hon vill påminna om det politiska löftet att avlasta vårdpersonalen så att den kan ägna sig mer åt vård. - Enligt socialtjänstens egen undersökning går det 6,5 årsarbetare för städning, 17,5 för matlagning och för inköp 4,5, vilket rör sig om totalt 28,5 årsarbetare. Det är mycket omvårdnad och tid som de boende inom vård och omsorg har rätt till men som inte kommer dem till godo, fortsätter Tenggren i sitt brev. Socialdemokraterna och den lokala sektionen ordnade en gemensam presskonferens tre veckor före valet. Budskapet var entydigt: Egil Ahl och Gun Tenggren var överens om vikten av att satsa mer på vården. Gemensamt sa man att yrkesrollen för vårdpersonalen skulle tydliggöras genom att ta bort arbetsuppgifter som inte är vård- och omsorgsinriktade. - Det går inte att skära ned mera på vården. Tvärtom måste vi satsa. Det är nödvändigt att vi skapar förutsättningar för att vårdpersonalen ska känna sig tillräckliga och trivas med sitt arbete, sa Egil Ahl till Trelleborgs Allehanda i augsusti förra året. Nu hoppas Gun Tenggren att diskussionen om avlastningen för vårdpersonalen fortsätter. Och att det sker förändringar. - Jag hoppas att det inte var tomma ord - utan de här politiska löftena infrias, säger hon till Trelleborgs Allehanda.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.