Kommanställda erjuds rökavvänjning

Trots att rökning är vanligare bland kommunanställda än i många andra kategorier, erbjuder inte Trelleborgs kommun något rökavvänjningsstöd. Men nu har man beslutat att på prov starta en första rökavvänjningsgrupp efter årsskiftet.
Trelleborg • Publicerad 15 december 2003

Enligt läkemedelsföretaget Pfizer är det bara hälften av landets kommuner som erbjuder sina anställda någon form av hjälp att sluta röka. Det kan handla om rådgivning, kurser eller subventionerade "nikotinläkemedel". Malmö erbjuder sina rökare visst stöd, Vellinge gör det inte men tänker börja göra det i höst. I Trelleborg har man inte gjort det sedan 1980-talet, då besparingar och ett byte av företagshälsovård ledde till att stödet för fimpare försvann. I Trelleborg sa dock kommunstyrelsens personalutskott i förra veckan ja till ett förslag från kommunens folkhälsosamordnare om att starta just rökavvänjning. En avvänjningsgrupp, ledd av företagshälsovårdare, ska under åtta veckor hjälpa åtta anställda, vilka i första hand ska rekryteras bland rådhusets anställda. Kostnaden för kursen och förlorad arbetstid skulle bli knappt 30 000 kronor. - Även om de bara håller upp under de åtta veckorna är kursen betald, berättar Susanne Larsson, som räknat på de ekonomiska vinsterna. För en arbetsgivare finns det helt klart vinster att hämta med att vänja personalen av med att sluta röka. Dels genom att sjukfrånvaron minskar, dels genom att antalet pauser blir färre. Rökare behöver mer sjukvård, är oftare sjukskrivna och förtidspensioneras i högre utsträckning än ickerökare. - Pauserna är egentligen den största besparingen, säger Susanne Larsson. Förr tog folk en cigarett under kaffepausen, i dag tar man både kaffepaus och rökpaus. I genomsnitt pausar en rökare en halvtimme mer per dag. - Det kostar mellan 86 kronor och 115 kronor per dag för företaget, beräknar Susanne Larsson. På ett år blir det mellan 19 000 kronor och 25 000 kronor per år och anställd rökare. Det är ganska mycket pengar. Medräknat sjukdagarna, som Susanne Larsson beräknar medför en kostnad på uppemot 11 000 kronor per år och rökare, kan merkostnaden bli 30 000 kronor årligen. - Det finns goda skäl för arbetsgivarna att bry sig om sin rökande personal, konstaterar Susanne Larsson. Satsningen behövs i Trelleborg, menar folkhälsosamordnaren. 27 procent av kvinnorna och 24 procent av männen i Trelleborg röker, enligt Region Skånes undersökning från 2000. I riket i övrigt röker bara 19 procent av kvinnorna och 16 procent av männen. - Vi vet att 85 procent av rökarna vill sluta, och att det är jättesvårt utan hjälp, säger Susanne Larsson. Slår rökslutarkursen väl ut på rådhuset, ska möjligheten erbjudas större personalgrupper. Enligt en undersökning på Lunds universitets centrum för hälsoekonomi kostar en rökare under sitt liv skattebetalarna omkring 830 000 kronor mer än en ickerökare. En stor del av extrakostnaderna betalas av ickerökarna, visar studien.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.