"Kom inte och säg att språket inte betyder nåt"

Orden väger ingenting, men ordet överlever allt. Det var författaren Björn Ranelids budskap när han på måndagen invigde kulturveckan med ett föredrag om ordets makt.
Trelleborg • Publicerad 12 februari 2007
En talare som kan fängsla en ung publik. Det var knäpptyst i aulan när författaren Björn Ranelid i rasande takt och utan manus berättade för Söderslättsgymnasiets elever varför det är viktigt att ta vara på och lägga stor vikt vid språket. BILD: CLAES NYBERG
En talare som kan fängsla en ung publik. Det var knäpptyst i aulan när författaren Björn Ranelid i rasande takt och utan manus berättade för Söderslättsgymnasiets elever varför det är viktigt att ta vara på och lägga stor vikt vid språket. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

I en rasande fart levererar Björn Ranelid tänkvärdheter inför en mållös publik i den knäpptysta gymnasieaulan. Han spänner ögonen i eleverna för att få deras fulla uppmärksamhet. På femtio minuter avhandlar han allt från Hitler till Liza Marklund, kvinnoförtryck, nazister, Nelson Mandela och den egna barndomen.

Allt handlar om ordens makt och hur vi behandlar ordet.

– Du får alla pengar jag har om du sett en enda vit människa på jorden. Det finns färgade, svarta, men inga vita. Som vi fuskar med orden...

– Tänk efter, världens tre mest kända människor har aldrig existerat. Hamlet, Don Quijote och Harry Potter...

– Kom inte och säg att språket inte betyder något. Du kan inte söka en tjänst och bara säga ah, duba, o jaba...

Björn Ranelid hade åkt från Stockholm för att gratis tala inför Söderslättseleverna. Han berömde dem efter föredraget.

– En helt otrolig publik, bland de bästa jag haft. Jag tror på ungdomarna. De är världens framtid.

Publiken var lika imponerad.

– Det var super, tyckte Can Ibrahim, som går i tvåan på omvårdnadsprogrammet. Han sa så mycket, det bara flöt på.

– Man lyssnade hela tiden, instämde klasskompisen Damir Duvelek. Barnet är den största soldaten är den mening jag kommer att minnas.

Louise Voll Ercolino

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.