Annons

Kolonifråga väcks på nytt

Snart har det gått fem år sedan kommunfullmäktige bestämde att kommunen ska satsa på ett nytt koloniområde på Fagerängen.Nu väcker miljöpartiet frågan på nytt.
Trelleborg • Publicerad 27 januari 2004

- Det är anmärkningsvärt. Först lovar de styrande politikerna att ordna fler kolonilotter, eftersom många, stått i kö. Sedan struntar de i att fullfölja beslutet, säger Kai Regnell. Han är miljöpartist och har undertecknat en motion om planerna på kolonilotter tillsammans med fem av sina partikamrater. Miljöpartiet skrev en motion där de föreslog ett nytt koloniområde i maj 1998. I juni 1999 bestämde kommunfullmäkttige att dra upp riktlinjerna för att anlägga lotter på ett grönområde vid Fagerängen. I miljöpartiets motion som lämnades in i går ifrågasätter politikerna från den gröna falangen varför löftet inte har infriats. "Vår uppfattning är att det ska skapas ett nytt koloniområde i kommunen. Om det sker vid Fagerängen eller på annan plats är av mindre betydelse", skriver motionärerna. - Jag kommer inte ihåg just det här beslutet. Det är inget jag kan erinra mig, säger kommunalrådet Egil Ahl (s) när han konfronteras med miljöpartiets vädjan om att återuppta planerna på ett nytt koloniområde. Lisbeth Gisselquist (s) som är ordförande i fastighetsnämnden, och som dessutom var ordförande i tekniska nämnden då beslutet fattades i kommunfullmäktige, minns beslutet. - Främst var det för att ge chansen för boende vid Fagerängen att få en kolonilott. Men vid närmare undersökning visade det sig bli förhållandevis dyrt. Det finns en politisk ambition - men det saknas pengar. Kommunen har gjort en beräkning hur mycket det skulle kosta att anlägga ett nytt koloniområde. Kalkylen visade utgifter på cirka 717 000 kronor, vilket ansågs för dyrt. Kommunala bostadsbolaget Trelleborgshem tillfrågades också, men tog aldrig sig an uppdraget. - Det är inte vår uppgift att erbjuda kolonilotter, inte heller att administrera den här typen av områden. Vi har aldrig tagit på oss att ansvaret, säger Trelleborgshems vd Leif Persson. Miljöpartiets Kai Regnell är kritisk till hur handläggningen av ärendet har skötts: - Det har verkligen dragit ut på tiden. Det finns ett behov av fler kolonier och beslut är fattat. Då kan jag inte förstå varför man inte står fast vid beslutet, säger han.

Louise Voll Ercolino louise.voll.ercolino@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons