Köldknäpp på redan drabbad förskola

Medan bytet av värmesystem har dragit ut på tiden har personalen på Modeshögs förskola vant sig vid att ha fleece på sig inomhus. På måndagsmorgonen visade termometern ett bottenrekord: sju grader. Då vände föräldrar med sina barn i dörren.
Trelleborg • Publicerad 23 november 2010
Kylig arbetsplats. "Jag är väldigt trött på det här", säger Christina Persson Lundberg, rektor Modeshögs förskola om att de en bra dag har 17 grader i sina lokaler. På måndagsmorgonen var det som lägst sju grader.
Kylig arbetsplats. "Jag är väldigt trött på det här", säger Christina Persson Lundberg, rektor Modeshögs förskola om att de en bra dag har 17 grader i sina lokaler. På måndagsmorgonen var det som lägst sju grader.Foto: 

– Min fru var vansinnig och väckte sina föräldrar så att hon kunde lämna vår dotter där, säger Jonny Olsson.

Han är en av flera föräldrar som är upprörda över hur kallt det har varit på Modeshögs förskola under hösten. Måndagens kylskåpskalla lokaler var droppen, även för rektorn Christina Persson Lundberg.

– Vi har blivit lovade att det ska fungera och att vi inte ska bli drabbade. Men när vi kom idag var det ingen värme alls. Då blir man förtvivlad, säger hon.

Problemen beror på ett byte av värmesystem. Arbetet har dragit ut tiden, främst eftersom två entreprenörer varit inblandade. Vvs & Industrirör i Trelleborgs byter ut den gamla oljepannan men de som sköter ombygganden av skolan ansvarar för elementen.

– Det har blivit konflikter gällande vem som ska göra vad vid olika tillfällen, säger Henrik Alkevall, chef för bygg- och projektavdelningen på fastighetsförvaltningen.

Vilka krav har ni ställt på entreprenörerna?

– Vi har kontrakt på hur det ska göras. Men det har inte fungerat fullt ut.

Är det rimligt att det ska vara problem för så här många människor under en hel höst?

– Det är en avvägningsfråga. Alternativet har varit att stänga men vi har inte haft några alternativa lokaler så vi har fått köra på så gott det går.

För att skapa en dräglig tillvaro på de fem berörda avdelningarna, med sammanlagt cirka 75 barn, har personalen under hösten flyttat runt lösa element. Oftast har de fått upp temperaturen till 17 grader men det har hänt att den stannat på 10-12.

– Ibland när vi har hämtat barnen har de varit iskalla, och golven där de leker är väldigt kalla, säger Jonny Olsson.

Utöver planeringen har strömtillförseln varit ett problem. Elpannan som ska komplettera värmepumpen har inte kunnat köras igång. I fredags installerades därför en ny elcentral. Christina Persson Lundberg stängde lokalerna – med ett löfte om att det skulle vara varmt och gott på måndag morgon.

Enligt Daniel Sörensson på Vvs & Industrirör har det uppstått något problem under helgen.

– Pannan har stängts av, det har väl varit något elavbrott.

Han kan inte uttala sig om varför det dragit ut så på tiden men lovar att värmen ska fungera i fortsättningen.

– Vi ska installera ett särskilt larm så vi får veta direkt om det är några problem.

INTERNAL INTERNAL
Jennie Larsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.