Koka dricksvatten – så här gör du
Kommunen rekommenderar nu att man ska koka vatten innan man använder det till matlagning eller för att dricka.
Enligt Livsmedelsverket så ska man även använda kokt vatten till att brygga kaffe eftersom inte kaffebryggare värmer dricksvattnet tills att det kokar.
Så här gör du:
• Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.
• Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.
• Häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare – gärna i kylskåpet.
Förutom att brygga kaffe med kokt dricksvatten så ska man även använda det till att göra is, blanda exempelvis saft, skölja frukt och grönsaker samt att borsta tänderna.
Okokt dricksvatten kan användas till att tillaga mat som ska kokas i vatten, till exempel potatis, ris och pasta.
När det gäller personlig hygien kan man, enligt Livsmedelsverket, tvätta händer och ansikte i kranvattnet samt duscha. Däremot undvika att bada och även se till att små barn inte sväljer vatten.
När det gäller disk i diskmaskin rekommenderar Livsmedelsverket att man diskar på högsta temperatur och använder torkprogrammet. Vid handdisk ska disken torka innan den används.
Att tvätta kläder, städa och vattna blommor samt spola i toaletten med kranvatten som inte kokats går också bra.