Kök på förskolor får inte godkänt

Sliten inredning och bristande rutiner för egenkontroll. Köken på förskolorna Gertrudsgården och Ängens förskola får betyget underkänt av miljöförvaltningens inspektörer. "På Gertrudsgården påpekade vi bristerna redan 2008 men de har inte åtgärdats", säger livsmedelsinspektör Carl Erik Kockum.
Trelleborg • Publicerad 19 juli 2010
Foto: 
Om köken inte åtgärdas kan det bli vite.
Om köken inte åtgärdas kan det bli vite.Foto: 

Den senaste föranmälda inspektionen av Gertrudsgårdens kök genomfördes av Carl Erik Kockum den 18 maj i år. I protokollet från inspektionen står det att "underhållet i köket är kraftigt eftersatt". Bland annat var dörrar, fönster och golvmattan starkt nedslitna. Det är brister som påpekades vid en inspektion redan 26 november 2008.

– Jag har påtalat detta och att bristerna måste åtgärdas snarast. Det är inte så allvarligt att det är farligt att äta maten från köket men det är inte godtagbart att det är så här. Vi kommer att göra en uppföljande inspektion efter sommaren, säger Carl Erik Kockum.

Vad händer om inte bristerna åtgärdas?

– Då blir det vite. Vi kan också lämna över ärendet till åklagaren om förskolan bryter mot lagstiftningen.

Även i protokollet från inspektionen av Ängens förskola 1 juli 2010 är rutan "underkänd" ikryssad. Anledningarna är bristande rutiner för egenkontroll och dålig märkning av maten.

– När man packar om till exempel ost eller skinka ska det finnas en märkning på innehållet. Föräldrar ska kunna gå ut i köket och se innehållsförteckningen just med tanke på allergier. Och den märkningen var inte okej den gången, säger Carl Erik Kockum.

Ängens förskola har nu fram till 2 september på sig för att förbättra situationen. Då genomförs en uppföljande inspektion.

I april i år tog fastighetsförvaltningen över ansvaret för skolköken från skolförvaltningen. Tommy Lindstedt (KD) är ordförande i fastighetsnämnden. Han menar att köken på flera förskolor runt om i kommunen är slitna och därför kommer att renoveras.

– Vi har legat lågt med detta i och med att vi tog över så nyligen. Att renovera så många kök kräver planering. Men vi ska ta tag i det så snart som möjligt, säger han.

Kommer ni att vara klara till efter sommaren?

– Det vet jag inte. Om det inte blir så får vi söka dispens från länsstyrelsen.

Även på skolförvaltningen har man känt till problemen med de slitna köken under lång tid.

– Vi har valt avvakta med åtgärder i och med att det pågått en utredning om den nya kostorganisationen, säger förvaltningschef Barbro Melander.

Ska inte en kommun följa de regler som finns?

– Självklart. Som jag sa är både vi och fastighetsförvaltningen medvetna om bristerna och de ska rättas till.

Anna Thulin
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.