Annons

Kocks enda misslyckande

Trelleborg • Publicerad 9 september 2004
Bild 95
Bild 95Foto: 

Färg- & Fernissfabriks AB Standard har sitt ursprung i ett av Johan Kocks projekt och det enda av hans företag som direkt misslyckades. Det var det den 26 mars 1898 startade Aktiebolaget Iris, som skulle bedriva tillverkning av kemisk-tekniska produkter. Kock hade under sin praktiktid i London blivit bekant med österrikaren Otto Maresch och vänskapen utvecklades så att de beslöt bilda bolaget och en fabriksbyggnad uppfördes norr om "Glädjebacken".

Resultatet blev dock inte vad de väntat sig och bolaget begärdes i konkurs den 3 augusti 1901. In på banan kom istället firman Skandinaviska Lack- & Färgfabriksaktiebolaget Müller & Mann från Berlin och de övertog den 14 januari 1905 både verksamheten och lokalerna efter omfattande nybyggnation. Branschen var tydligen svårarbetad för det lyckades inte bättre för tyskarna, men innan de försvann från staden kunde de väcka intresse hos några av stadens framträdande personer att göra ett nytt försök.

Annons

Den 2 februari 1906 bildades Färg- & Fernissfabriks AB Standard med bland andra häradshövding Frans Malmros i spetsen. Vid Gutenbergsgatan hade Otto Maresch och det av honom ledda AB Gleitsmann byggt sin fabrik och 1907 överlät man kvarteret Spadens östra hörntomt mot Borggatan till det nybildade företaget. En fabriksbyggnad uppfördes och tillverkning och försäljning tog fart och bolaget lyckades så småningom klara sig välbehållet förbi det första världskriget. Från 1918 stod familjen Malmros som ensamägare till företaget. Ernst Rickard, som övertagit köpmannsgården vid Algatan 19 och drev firman Olof Anderssons Eftr., bildade 1929 Skånska Masonitenederlaget och planerade en industri för lackerade produkter med träfiberplattor som bas. Han skaffade sig intresse i Standard och 1931 utsågs han till verkställande direktör och efter ytterligare några år, 1941, stod han som hela bolagets ägare. Produktionen ökade väsentligt med större fabrikslokaler och en väl tilltagen kontors- och laboratoriebyggnad. Skickliga ingenjörer och duktiga yrkesarbetare anställdes och nya marknader öppnades både i grannländerna och på kontinenten. Ernst Rickard hade planer på att bygga en helt ny fabrik norr om Hedvägen och därför träffade han överenskommelse med AB G-man att de skulle överta Standards lokaler. Nybygget blev tyvärr inte av utan istället inköptes i september 1955 den gamla krutfabriken i Annelöv dit företaget senare flyttade.

Från Sven Nilssons bildarkiv med text av Eric Sandell.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons