Kockarna är redo för ny utmaning

För åtta år sedan praoade Max Johansson som diskare hos Niklas Jönsson på Hedmans krog. Nu är han utbildad kock och om drygt en vecka tar de två kollegorna tillsammans över Bryggeriet i Ystad.
Trelleborg • Publicerad 16 februari 2014
Max Johansson och Niklas Jönsson har jobbat ihop på Hedmans krog i flera år och känner sig redo att driva en restaurang tillsammans. I dagarna öppnar de Bryggeriet i Ystad.
Max Johansson och Niklas Jönsson har jobbat ihop på Hedmans krog i flera år och känner sig redo att driva en restaurang tillsammans. I dagarna öppnar de Bryggeriet i Ystad.Foto: Foto: Tomas Nyberg

Det har snart gått ett decennium sedan Niklas Jönsson köpte Hedmans krog. I det tillbyggda gathuset i Västra Torp driver han verksamheten utifrån tanken att det ska vara en byakrog med rejäl och bra mat, öppen sex dagar i veckan på sommaren och tre dagar under vinterhalvåret.

Max Johansson, som är uppvuxen i grannbyn Södra Åby, kom till Hedmans första gången som praoelev i åttonde klass. Dagen som diskare fick honom att söka hotell- och restaurangprogrammet, och efter studenten anställde Niklas Jönsson honom.

Dags att gå vidare

– Krogbranschen är speciell, men det är den sociala biten här på restaurangen som jag fastnat för, berättar Max Johansson.

Nu, snart fem år senare, är han redo för nästa steg. För någon månad sedan blev det klart att kockduon tillsammans ska ta över Bryggeriet i Ystad. Den välkända restaurangen gick i konkurs förra året och har sedan stått tom i ett halvår. Men nu har fastighetsägaren tillsammans med Niklas Jönsson och Max Johansson fräschat upp lokalerna. Den 25 februari slår de upp portarna till en verksamhet som både påminner och skiljer sig från Hedmans krog.

– Även där kommer vi att satsa på bra mat och olika temakvällar. Men sedan ska vi också servera lunch, vilket blir en ny utmaning. Dessutom är det mycket större än Hedmans, säger Niklas Jönsson som menar att de blivit väl mottagna av Ystads kommun.

Steget före

– Det finns en bra dialog mellan kommunen och krögarna. Det känns som att de ligger steget före Trelleborgs kommun, säger han.

Eftersom Bryggeriet ska vara öppet sex dagar i veckan året om kommer de två kollegorna att jobba färre kvällar ihop. Två kockar ska anställas och Niklas Jönsson och Max Johansson kommer att turas om att jobba på de två krogarna.

– Visst är det lite tråkigt, vi känner varandra utan och innan, säger Max Johansson.

– Men det känns tryggt att veta att någon man litar på finns på det andra stället, fyller Niklas Jönsson i.

Lisa Kron
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.