Kö till koll på blodsockret

Att bli stucken i fingret var en populär sysselsättning i Trelleborg på måndagen.
Trelleborg • Publicerad 14 november 2011
Bodil Anderssons långfinger var ett av alla fingrar som fick ett stick i sig under världsdiabetesdagen. Caroline Nilsson stack och kontrollerade resultatet.
Bodil Anderssons långfinger var ett av alla fingrar som fick ett stick i sig under världsdiabetesdagen. Caroline Nilsson stack och kontrollerade resultatet.Foto: Oskar Annermarken

Nej, det var varken akupunktur- eller fakirkonferens på lasarettet. Köerna berodde enbart på att det var världsdiabetesdagen, vilket hade lockat många att komma och mäta sin blodsockernivå.

– Jag gör det ganska regelbundet. Och nu tog jag chansen, sa Bodil Andersson från Trelleborg efter testet som var över på någon minut.

– Man bör ligga under 12 och du har 6,6. Det är jättebra, sa sköterskan Caroline Nilsson efter att ha avläst resultatet.

Lasarettet uppmärksammade världsdiabetesdagen genom att anordna föreläsningar och informera om hur man kan förebygga den sjukdom som just nu bara ökar i omfattning.

– Det handlar om att äta bra mat och motionera regelbundet. Typ 2-diabetes är relaterat till hur mycket man väger och hur lite man rör sig, sa diabetessjuksköterskan Katarina Bergstrand innan den första föreläsningen började i den välfyllda salen.

Maria Sällberg
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.