Annons

Knut Hunger cyklar sitt fyrtionde och sista Ringsjön runt

Knut Hunger har idrottat hela sitt vuxna liv. Loppet Ringsjön runt i Höör har han cyklat sedan starten 1967. Dagens 40:e lopp blir hans sista.
Trelleborg • Publicerad 9 juni 2006
Knut Hunger iförd Vano-tröja 1946.
Knut Hunger iförd Vano-tröja 1946.Foto: 
Växelproblem på Ringsjön runt 1986.
Växelproblem på Ringsjön runt 1986.Foto: 
Knut Hunger cyklar längst till höger på bilden. Ringsjön runt 1969. Bild: Privat
Knut Hunger cyklar längst till höger på bilden. Ringsjön runt 1969. Bild: PrivatFoto: 
Plakett för lång och trogen cykling runt Ringsjön.
Plakett för lång och trogen cykling runt Ringsjön.Foto: 
Knut Hunger har cyklat Ringsjön runt sedan 1967. Dagens lopp blir hans 40:e och sista. "Nu får det bli bridge i stället, säger han" Bild: Claes Nyberg
Knut Hunger har cyklat Ringsjön runt sedan 1967. Dagens lopp blir hans 40:e och sista. "Nu får det bli bridge i stället, säger han" Bild: Claes NybergFoto: 

– Jag kör bara rundan på tre och en halv mil i år. När man är 83 år tycker jag att det räcker. Men jag mår bra. Det ska jag säga! Jag har varit helnykterisk i hela mitt liv, kanske har det haft betydelse, säger Knut Hunger.

Trelleborgsbon Knut Hunger är en av arton veterancyklister som kört alla Ringsjön runt. I dag är det dags för hans 40:e lopp som han ska köra tillsammans med sonen Roland. Tre olika rundor, 35, 65 eller 125 kilometer finns att välja bland. Knut har förberett sig genom att cykla ungefär varannan dag, en tur på två och en halv mil. Oftast cyklar han en runda kring Hammarlöv, Värlinge och Skegrie, berättar han.

Annons

– Nu kör jag den sträckan på en timme. Jag har pressat mig men det vågar jag ju inte säga till frun, säger han och skrattar.

En liten stund senare kommer Berit Hunger in i köket. Hon delar inte makens entusiasm.

– Nej, jag har aldrig intresserat mig för cykling. Det är tröttsamt och jag har inte haft tid. Jag tycker om att promenera i stället, säger hon. Knut däremot, kommer från en cykelfamilj. Han växte upp i Malmö och började sin tävlingskarriär tillsammans med sin far och äldste bror 1938. Under två år på 40-talet hade han kontrakt med cykelklubben Vano i Varberg.

– Då fick jag en krona och femtio öre i timmen och 75 kronor i matpengar varje månad. Det är enda gången jag cyklat på halv-proffsnivå, säger han. I en pärm har han samlat sina memoarer. Han skrivit utförliga listor på alla träningsrundor han har gjort. Han har samlat tidningsurklipp och foton från de lopp han har deltagit i.

Den enda gång han var nära att inte kunna slutföra ett Ringsjön runt-lopp var 1986.

– Under det loppet gick växeln på min cykel av och kedjan hängde ner på marken. Till slut hittade jag en bit ståltråd på ett gammalt staket som jag kunde laga växeln med. Jag var ju mån om att kunna slutföra mitt 20:e lopp. Och jag kom i mål, säger han.

Några allvarligare olyckor har han inte varit med om under sin cyklistkarriär, bara några brutna revben.

Det bästa med att cykla är att man kommer ut i det fria, tycker han.

– När vädret börjar bli fint i april, maj brukar jag ta fram mincykel. Men vintern har varit tråkig i år. Jag har en motionscykel i förrådet men det är så tråkigt att sitta där och stirra in i väggen. Jag cyklar helst i solsken, säger Knut Hunger.

Klockan sex på lördag beger han sig till Malmö för att hämta sonen. Tillsammans åker de sedan till Höör och startplatsen vid Ringsjöskolans parkering. – Jag kommer att ha med mig en flaska saft att dricka. Och druvsockertabletter i fickan. När det börjar värka i benen, så tar jag en tablett och då går det över! Det är något jag verkligen kan rekommendera, säger han.

Annons

– Sedan ska man inte överanstränga sig genom att köra på för höga växlar.

Inför jubiléet av Ringsjön runt fick han och sjutton andra veterancyklister en plakett där de tackades för sin medverkan under de senaste 40 åren. Nu har Knut Hunger bestämt sig för att hans 40:e lopp också blir hans sista.

– Jag är den äldsta bland veteranerna. Mina barnbarn tycker att snart måste det väl ändå räcka. Och jag tycker nog själv att det kan vara lämpligt att lägga av nu i samband med jubiléet. Nu får det bli bridge i stället, säger han.

Jessica Bloem Pettersson

0410-545 31

jessica.bloem.pettersson@

allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons