Annons

Knubbsäl släpptes efter två månaders vård

Först var hon lite försiktig och ville inte riktigt lämna sin transportbur. Men med lite sill som lockbete tog hon sig ner till vattnet.
Trelleborg • Publicerad 21 augusti 2004
BILD:CLAES NYBERG
BILD:CLAES NYBERGFoto: 

Hon kände sig för innan hon började simma omkring och så småningom begav sig mot Måkläppen. Efter två månaders vård befann sig knubbsälskuten igen i frihet. Hon hittades på Öland i början av juni. Då verkade hon övergiven sedan några dagar och fåglar hade börjat attackera henne. Hon var antagligen drygt en vecka gammal och vägde 5,8 kilo. Veckan innan hon släpptes vägde hon 26 kilo. BILD:CLAES NYBERG Katastrofhjälp fåglar och vilt, Skåne sydväst är den enda organisation som har tillstånd att rehabilitera sälar och knubbsälskuten transporterades till Falsterbo. I början fick mjölken hon behövde hämtas från Holland, innan hon kunde gå över till fiskdiet. - Hon har haft en bassäng och ett vindskydd med tak, berättar Ninet Dessner, ordförande i föreningen. Nu ville hon inte gå in längre så det var dags att släppa henne. Hon har redan badat i havet och fått sin frukost i vattnet. Knubbsälskuten är välfödd och klarar sig minst en vecka även om hon inte hinner lära sig jaga fisk de första dagarna. Hon är inte chipsmärkt som en del gråsälar. Men sälarna har lite olika teckning i ansiktet så att det går att känna igen enskilda individer. Under tiden som sälen vårdats i Falsterbo har upphittarna på Öland varit nere och hälsat på. De har också fått besked per telefon om att det var dags att släppa henne. På Måkläppen finns just nu omkring 100 knubbsälar. De lever inte i flock utan håller avstånd från varandra men genom att samlas på vissa platser ger de varandra skydd. - Det känns vemodigt men samtidigt skönt att se henne sticka, säger Ninet Dessner när kuten försvinner i vågorna utanför Falsterbo golfbana.

Claes Nyberg claes.nyberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons