Knivmål fortsatte i rätten

Rättegången mot de två bröder, 16 och 21 år gamla, som misstänks vara inblandade i en knivskärning på Syster Jennys väg i somras fortsatte på torsdagen i en fullsatt tingsrättssal.
Trelleborg • Publicerad 10 september 2004

I går hölls den andra rättegångsdagen, ännu en dag för att rätten skulle komma närmare svaret om hur det egentligen gick till när en 28-årig trelleborgare fick ett knivhugg i sidan. Under dagen hölls förhören med de båda åtalade bröderna och då tecknades en bild av att bråket den 15 juli skulle ha föregåtts av svordomar och hotelser, både från 28-åringen liksom av den åtalade äldre brodern.

– Jag var ute och gick med min mamma och hade min hund med mig som var lös. Den gick vid benen på honom och han började säga "fan ta hunden" och tillslut "fan ta dig". Vi började munhuggas och en kvinna på en balkong ovanför började skrika till honom att han skulle hämta kniv, sade den 21-årige brodern och syftade på 28-åringen.

21-åringen erkände i tingsrätten att han blev upprörd och arg över händelsen och gick hem för att hämta tillhyggen innan diskussionen med 28-åringen skulle fortsätta. – Om han skulle hämta en kniv så ville jag ha något att skydda mig med, förklarade han anledningen till att han hade dammsugarrör med sig då han återvände ut på gården.

Han erkände också att han stått och bankat på ytterdörren till den lägenhet där 28-åringen befann sig. En stund senare ska 28-åringen ha kommit ut och då, enligt egen uppgift, haft en träpinne med sig, men enligt 21-åringen hade han också en kniv i handen.

21-åringen berättade vidare att 28-åringen skrek fula ord till hans mamma som också stod nere på gården.

– Han började svära och vi svor åt varandra men när han svor åt min mamma fick jag spel. Jag låter inte folk säga så åt min mamma.

En stund senare hade det hela lugnat ned sig och de båda möttes igen på en bänk på en av gårdarna på Syster Jennys väg. 28-åringen berättade i förhören att han ville att de skulle klara ut saken genom att prata med varandra. Men enligt den åtalade 21-åringen låg ilskan i luften och de bestämde båda att gå en bit bort för att "göra upp".

– Vi skulle göra upp någon annanstans man mot man, slåss med nävarna bara, sade 21-åringen som nekade till anklagelserna om att han skulle haft med sig en kniv. I närheten fanns då hans fem år yngre bror som blev tillsagd att inte följa efter när den äldre brodern gick i väg tillsammans med 28-åringen. När de kom fram till en grusgång intill ett buskage vid Östra Ringvägen startade bråket och här går uppgifterna om vad som egentligen hände kraftigt isär. 28-åringen sade att det var 21-åringen som började slagsmålet medan 21-åringen i går hävdade att det första slaget i själva verket utdelats av 28-åringen.

– Jag duckade så han träffade inte. Sedan fick jag grepp om honom och vi trillade in mot buskarna. Det var han som började boxa. Vi låg på marken och han fick grepp om mig.

I det här läget hävdade 21-åringen att han blev skuren av ett vasst föremål, förmodligen en kniv som han menar 28-åringen måste ha haft vilket även den yngre brodern, som trots allt följt efter sin bror, påstod i tingsrätten.

– Jag såg att han tog en kniv från sin högra sida och högg min bror. Jag såg att det glänste till. Jag tänkte, nej, min bror ska inte dö. Jag tänkte bara på att ta bort kniven. Vi drog båda i den. Jag vet inte hur det hände, men han fick kniven i sig. Han skrek, då blev allting svart för mig och jag blev alldeles yr. Sedan sprang jag bara därifrån, berättade den 16-årige brodern.

Efter händelsen blev de båda bröderna efterlysta av polisen. De väntade en vecka innan de tillsammans med advokater anmälde sig hos polisen. Förklaringen de båda gav till detta var att den advokat de brukar ha kontakt med var på semester - vilket advokaten även intygade i går.

Rättegången fortsätter troligtvis även i dag fredag.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.