Annons

Knarkbeslagen färre under 2005

Fem stora beslag av ecstasy och amfetamin har gjorts i Trelleborgs hamn.
Trelleborg • Publicerad 29 december 2005

I går redovisade Tullverket beslagsstatistiken för år 2005. Generellt har antalet beslag i tullen i Trelleborgs hamn minskat de senaste fem åren.

– Men kvantiteten vid varje beslag har ökat. Det är en nationell trend, säger Karl Gunnheden, chef för Tullverkets resandekontroll.

Annons

Under året har sju narkotikabeslag gjorts av tullen i Trelleborg, bland annat två stora beslag om drygt 28 274 ecstacytabletter.

Det var i augusti som två män i 20-årsåldern greps med över 28 000 ecstasytabletter i sin bil på färjan från Rostock.

Männen dömdes i november till åtta respektive tio års fängelse för grov narkotikasmuggling.

Även tre stora beslag om drygt 33 kg amfetamin har gjorts här. Det speglar en nationellt uppåtgående trend. Mängden beslag är mer än sju gånger så stor som år 2000. Ihela Sverige har 304 kilo amfetamin beslagtagits, samma siffra förra året var 191 kilo. Amfetaminet kommer från Holland, Polen och de baltiska staterna. Under året har Tullverkets uppdrag från regeringen varit att bekämpa den storskaliga narkotika- och alkoholsmugglingen.

I samarbete med tysk tull har man sprängt en opiumliga med säte i Tyskland. Trelleborgs hamn har använts som en överfart för smugglingen och ett beslag om 2 987 gram opium har gjort i här.

I hela landet har cannabisbeslagen nått den högsta nivån på fyra år med 834 kilo. Men bara 188 gram har beslagtagits i Trelleborgs hamn.

– Det är en märkligt låg siffra men kan bero på att smugglarna väljer andra enklare vägar, över Öresundsbron eller den snabba övergången via hamnen i Helsingborg. Generellt undviker man nog att sitta instängd på en färja det är möjligt, säger Karl Gunnheden.

Under året har 1 702 liter sprit och 8 613 liter starköl beslagtagits i Trelleborg.

Även här märks den nationell trenden med minskade spritbeslag medan mer öl och vin smugglas in över gränserna.

Jessica Bloem Pettersson

Annons

0410-54569

jessica.bloem.pettersson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons