Annons

Klirr i kommunkassan

Trelleborg • Publicerad 25 juli 2006

Trelleborgs kommun får drygt en miljon kronor i bidrag från staten för lokala naturvårdsprojekt, NIP. Det är tredje gången som Trelleborg ansöker om så kallat NIP-bidrag. Totalt fördelades 12,2 miljoner kronor bland Skånes kommuner. Den här gången sökte Trelleborg pengar till fyra projekt; en natur- och kulturmiljöplan i Trelleborgs kommun, projektet Smygekärr, utvidgning av Albäcksskogen och ridleder i Trelleborg. Alla utom det sistnämdna projektet fick pengar.

– Vi kommer att dra i gång med projekten så fort alla kommer tillbaka från sina semestrar, säger Maria Olsson, kommunens NIP-samordnare.

Annons

I natur- och kulturmiljöplanen vill kommunen ta ett samlat grepp om Trelleborgs naturvärden, kulturmiljövärden och friluftsliv. Projektet ska utmynna i en plan som ska antas av kommunfullmäktige. Syftet är att synliggöra kommunens natur- och kulturhistoriska värden och peka på utvecklingsmöjligheter. Man vill också slå vakt om Smygekärr, en gammal grustäkt norr om kustvägen i Smyge, som utvecklats till ett artrikt våtmarksområde. Här finns fåglar som sothönor, kungsfiskare och gräsand. Störst betydelse har dock kärret för groddjuren, där finns bland annat den starkt hotade strandpaddan. Syftet med projektet Smygekärr är att säkerställa groddjurens fortlevnad och gynna floran i kärret bland annat genom biologiska inventeringar i området.

Kommunen vill också utveckla Albäcksskogens rekreationsområde i samband med att man fått tillgång till stora ytor åkermark.

Jessica Bloem Pettersson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons