Annons

Klirr i kassan ljuv musik för orkester

Byggherren Tommy Qvarfort skänker 100 000 kronor till Symfoniorkestern Trelleborg och instiftar även ett pris till sin fars minne. "Det är ett lyft", kommenterar föreningens vice ordförande Rolf Persson. Glatt överraskade är musikerna och andra medlemmar i Symfoniorkestern Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 19 juni 2007

Föreningen får 100 000 kronor i sponsorpengar.

Gåvan kommer från Tommy Qvarfort, vd för bolaget Abitare som äger ett 15-tal fastigheter i Trelleborg.

Annons

– Vi får inte glömma kulturen. Näringslivet ger ofta sponsorpengar till idrotten, men inte lika ofta till stadens kulturliv. Det vill jag försöka ändra på, säger Tommy Qvarfort, som från och med nästa år ska betala den utlovade summan. Därefter ska ett lika stort belopp betalas ut årligen.

– Föreningen får själv avgöra vad pengarna ska användas till, säger han.

Förutom de 100 0o0 kronor s0m sätts in på symfoniorkesterns konto bidrar Tommy Qvarfort med ytterligare 25 000 kronor årligen, som ska ligga till grund för ett pris, instiftat i Oscar Qvarfordts minne.

– Min far, Oscar, var violinst i orkestern och för att hedra hans musikaliska engagemang vill jag att priset delas ut till någon ung lovande musiker, säger Tommy Qvarfort.

Oscar Qvarfordt, som utbildade sig till musiker under 1920- och -30-talet i Kalmar och Växjö, var violinst under 30 år i symfoniorkestern i Trelleborg, som då hette Trelleborgs orkesterförening.

Rolf Persson , vice ordförande i Symfoniorkestern Trelleborg och tillika ordförande i kulturnämnden där han representerar spi, är glad över att Tommy Qvarfort öppnar byggbolagets kassaskrin och stödjer föreningen:

– Det blir ett lyft för oss. Pengarna ger möjlighet att planera vår verksamhet mer långsiktikt. Tack vare det här kan vi kontraktera solister för kommande konserter, både sångare och musiker, säger Rolf Persson.

Enligt honom öppnar de aviserade pengarna dörrarna till flera musikaliska evenemang.

– Exakt vad bidraget ska användas till ska symfoniorkesterns styrelse och programråd avgöra, berättar Rolf Persson.

Abitares vd kan tänka sig att skänka ännu mer medel till föreningen. I ett pressmeddelande skriver byggbolaget: "Utöver det årliga anslaget är Abitare också berett att göra ekonomiska punktinsatser i samband med konserter i Trelleborg, för att ge möjlighet att engagera solister av yppersta klass".

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons