Klassrum saknas inför skolstart

Låg- och mellanstadieeleverna på Modeshögskolan får börja terminen på måndag utan egna klassrum. Paviljongerna som skulle lösa lokalbristen är inte på plats förrän tidigast om en månad.
Trelleborg • Publicerad 16 augusti 2002

- Längre än så klarar vi inte denna provisoriska lösning, säger biträdande rektor Bengt Holmqvist. Vi har gjort några rockader och får använda våra helt nya fritidshemslokaler som klassrum, men det ska inte göra undervisningen sämre. Liksom flera andra skolor i kommunen har Modeshögskolan fått ett ökat antal elever, en hel klass. Något som spär på behovet av utrymme och slukar pengar från skolnämndens budget. Allvarligt är att bristen på rum kan inverka negativt på undervisningen. Lokalerna på Kattebäck var för små för att skolan skulle kunna bedriva en tillräckligt bra undervisning för den sjua, åtta och nia som gick där förra året, berättar biträdande rektor Ingela Berglund. Därför flyttar nu alla Kattebäcksskolans högstadieelever till den helt nybyggda Fågelbäcksskolan. - Skolan var för trång. Det går inte att ha ett högstadium med så få elever och det fanns inga lokaler för att bedriva specialundervisning på ett så litet elevunderlag, säger Ingela Berglund. - Mer än en tredjedel av förra årets nior fick inte godkänt i framförallt matte. De hade helt enkelt sämre förutsättningar än andra nior, så den här flytten till Fågelbäcksskolan har varit planerad länge, fortsätter hon. På nya Fågelbäcksskolan hamnar även elever som gått mellanstadiet på Bäckaskolan. 110 sjuor och nior blir de sammanlagt som inviger de nya lokalerna nästa fredag, fyra dagar senare än andra elever i Trelleborg. Lösningen gör att eleverna från Lillevång och Skegrie får plats på högstadiet på Vannhögsskolan och att mellanstadieeleverna på Kattebäck får mer utrymme. Även Träningsskolans högstadieklasser kommer att flytta till Fågelbäcksskolan. Nytt för terminen är också att de två paviljongerna för att lösa lokalbristen på Anderslövs skola 7-9 är färdiga. Dessutom ska gymnasiets estetprogram flytta till nybygget på Bastionskolan.

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.