Annons

Klassresan avslutades på Östersjöns vågor

På fredagen var det dags för eleverna från Sameskolan att åka norrut igen. Trots att ett avsked stod på schemat syntes inga ledsna miner – tjejerna och killarna planerar redan för var de ska ses nästa gång.
Trelleborg • Publicerad 25 maj 2009
Skolans vaktmästare Christer Berg är med i Sjöräddningssällskapet och skjutsar alla barnen i en av räddningsbåtarna. Foto: Fanny Johansson
Skolans vaktmästare Christer Berg är med i Sjöräddningssällskapet och skjutsar alla barnen i en av räddningsbåtarna. Foto: Fanny JohanssonFoto: 

– Vi måste åka tillbaka till Karesuando. Eller så får de komma hit, tycker Amanda Olivius.

– Eller så kan vi kanske mötas i Stockholm, funderar Lovisa Merikanto.

Annons

De är i alla fall överens om att de ska träffa sina nya vänner från Sameskolan fler gånger. Under våren har de hållit kontakten via brev, telefon och internet – något de kommer att fortsätta med efter att de norrländska gästerna åkt hem igår.

Sista dagens tema var havet. Det blev en tur med både räddningsbåt och uppblåsbara åkleksaker. Sedan fick alla som vågade smaka på havets goda i form av sillamackor, rökt makrill och ål och lax. Inte bara Karesuando-elever var tacksamma för att det även fanns ostfrallor. Men Lisa Marainen testade.

– Jag åt en bit makrill och det var gott, säger hon.

Båtarna verkade av köerna att döma vara nästan lika roliga som Tivolibesöket tidigare i veckan som är mångas favorithändelse. Elever från både Smygeskolan och Sameskolan ville åka, om och om igen, i båtarna som föräldrar och Sjöräddningen ställt upp med.

– Det gick fort och var roligt. Jag har åkt båt förr, fast på en sjö, berättar Lars-Ante Vasara.

Han tycker att det finns stora skillnader mellan Lappland och Skåne. De mest uppenbara är havet och avsaknaden av snö.

– Och så är det inte så varmt här som jag trodde att det skulle vara.

Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons