Annons

Klartecken för ny kraftledning

Eon Elnät får grönt ljus att byta ut kraftledningen mellan Foteviken och Trelleborg. Ledningen ska dras mitt i sträckningen av ringvägen runt Trelleborg, något som upprör kommunalrådet Ulf Bingsgård (M).
Trelleborg • Publicerad 24 juni 2011
Kraftledning.
Kraftledning.Foto: 

– Det är en viktig fråga för Trelleborgs kommun att ringvägen faller på plats och man måste ta det i beaktande. Det är mycket allvarligt att man inte lyssnar på vad kommunerna säger i de här frågorna utan att vi bara blir överkörda, säger Bingsgård.

I beslutet skriver Energimarknadsinspektionen att ringvägen fortfarande är i ett översiktligt planeringsstadium, och att kraftledningen inte kommer att försvåra byggandet av ringvägen på ett påtagligt sätt.

Annons

Ulf Bingsgård håller inte med och menar att det finns en risk att Eon tvingas leda om kraftledningen en gång till, när beslutet om den nya ringvägen fattas av Trafikverket.

– Jag har svårt att se att man anpassar ringleden efter kraftledningen, då kanske det blir en ringväg som inte tjänar sitt syfte, utan att det blir en massa omvägar istället. Det är inget klokt samhällsbygge man ägnar sig åt då, säger Ulf Bingsgård som tror att kommunen kommer att överklaga beslutet.

Den nya ledningen ska vara på 130 kV och ersätta den som finns idag, som är på 50 kV. Den ska uppföras på i stort sett samma sträcka som den befintliga och vara luftburen, med undantag av en kort sträcka närmast Foteviken, där ledningen ska grävas ner.

Vellinge kommun har också haft synpunkter på ledningen och menar att den bör grävas ner, framförallt i det öppna landskapet fram till Rängs by. Energimarknadsinspektionen skriver i beslutet att ledningen är en så kallad regionnätsledning, och att sådana bör utföras som luftledningar av kostnads- och leveranssäkerhetsskäl.

Maria Sällberg
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons