Annons

Klart för rivning av Maglarps nya kyrka

Maglarps nya kyrka får rivas. Det står klart sedan Regeringsrätten i går fattade sitt beslut. De anser inte att kyrkans kulturhistoriska värde motiveras av kostnaderna för församlingen för att renovera kyrkan.
Trelleborg • Publicerad 11 juni 2005

Efter fem år fattade Regeringsrätten i går beslut i frågan om Maglarps nya kyrka.

Enligt domen får Hammarlövs församling nu lov att riva kyrkan. Därmed gick Regeringsrätten emot både länsrättens och kammarrättens tidigare domar som inneburit ett förbud mot rivning.

Annons

Både länstyrelsen och Riksantikvarieämbetet menar att Maglarps nya kyrka har ett stort kulturhistoriskt värde och är ett viktigt landmärke.

Hammarlövs församling å sin sida har uppgett att man inte har pengar varken till renovering eller kommande drift av kyrkan.

En utredning som församlingen låtit göra visar att en totalrenovering av kyrkan skulle kosta över 30 miljoner kronor. Detta har länstyrelsen hävdat är en överdriven summa. Regeringsrätten konstaterar i sin dom att en utredning om vad en mindre renovering skulle kosta saknas men menar att det ändå handlar om "betydande belopp" och att församlingen, trots bidrag, själv skulle få täcka en stor del av kostnaden. Detta anser Regeringsrätten att församlingen skulle ha svårt att klara av och menar att man ska lägga stor vikt vid att församlingen har underhållsansvar för sju andra kyrkor.

– Även med beaktande av kyrkobyggnadens kulturhistoriska värde föreligger sådana särskilda skäl att tillstånd till rivning av Maglarps nya kyrka bör ges, menar Regeringsrätten i sin dom.

Ett av de fem regeringsråden reserverade sig dock mot beslutet och menade att man inte skulle ge något oåterkalleligt beslut om rivningstillstånd i nuläget eftersom utredningen om de ekonomiska konsekvenserna för församlingen inte var tillräcklig.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@allehandasyd.se

Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons