Klart för rena operationer

Om en vecka är det dags. Då tas två nyutrustade operationssalar i bruk för utbyte av höft- och knäleder. Därmed tas nästa steg på vägen att göra Trelleborgs lasarett till ett ortopediskt centrum.
Trelleborg • Publicerad 21 mars 2005
Operationsavdelningen i Trelleborg kommer inte bara att vara en produktionsenhet, säger Harald Roos, verksamhetschef på ortopeden i Lund. Här kommer också forskning och utveckling att ske.
Operationsavdelningen i Trelleborg kommer inte bara att vara en produktionsenhet, säger Harald Roos, verksamhetschef på ortopeden i Lund. Här kommer också forskning och utveckling att ske.Foto: 
– Vi har inte haft några kulturkrockar under planeringen, säger Johan Malmvik, "platschef" på ortopeden i Trelleborg. Vi har nu gemensamma rutiner för patienterna.
– Vi har inte haft några kulturkrockar under planeringen, säger Johan Malmvik, "platschef" på ortopeden i Trelleborg. Vi har nu gemensamma rutiner för patienterna.Foto: 
För tre dagar sedan fick Jerry Pålsson en ny höftled. Redan dagen efter var han uppe och gick. Efter fyra till fem dagar får han åka hem.Bild: Tomas Nyberg
För tre dagar sedan fick Jerry Pålsson en ny höftled. Redan dagen efter var han uppe och gick. Efter fyra till fem dagar får han åka hem.Bild: Tomas NybergFoto: 
Magnus Heiman, verksamhetschef på operationsavdelningen, berättar bland annat om ventilationssystemet som ger en helt ren luft i operationssalen, noll partiklar i luften.
Magnus Heiman, verksamhetschef på operationsavdelningen, berättar bland annat om ventilationssystemet som ger en helt ren luft i operationssalen, noll partiklar i luften.Foto: 

När förslaget kom, för knappt ett år sedan, att övrig planerad operationsverksamhet skulle upphöra i Trelleborg och ersättas med ledplastikoperationer från hela södra Skåne blev protesterna omfattande.

Politikerna lyssnade men beslutet ändrades inte. Det var en del i Skånsk livskraft " vård och hälsa som innebär en omstrukturering av sjukvården i hela Skåne. Under hösten kom planeringsarbetet i gång. Från att ha varit en ortopedklinik i Malmö/Trelleborg skulle nu plötsligt tre ortopedkliniker, Malmö/Trelleborg, Lund och Ystad samsas.

– Vi såg att det kunde bli problem, säger Harald Roos, verksamhetschef på ortopedkliniken i Lund. Men de gick att lösa och vi har nu ett mycket bra samarbete.

Ombyggnaden av operationssalarna började veckan före jul. Den har kostat omkring 7,5 miljoner kronor medan utrustningen av de två operationssalarna kostar ytterligare 4 miljoner.

I operationssalarna är det övertryck så den enda luft som kommer in kommer via fläktarna. De är försedda med mikrofilter som är så effektiva att vid kontrollmätningar luften innehöll noll partiklar. Just ledoperationer är känsliga för infektioner, så kallad sjukhussjuka. Redan tidigare fanns en så kallad operationsbox i Trelleborg. I år, det vill säga under nio månader, kommer ungefär 1100 ledbyten att genomföras på Trelleborgs lasarett. Kapaciteten ligger på cirka 1500 per helår men kan ökas till cirka 2000. Dessutom kommer korsbandskirurgi, hand-, fot och axelkirurgi också att utföras i Trelleborg.

Vid rundvandringen i de ombyggda operationssalarna andades alla optimism. Bättre arbetsmiljö, kortare väntetider för patienterna, gemensamma vårdprogram för patienterna, utrymme för forskning och utveckling var några av de positiva effekter som togs upp.

– Detta kan bli en språngbräda till att utveckla samarbetet mellan de två universitetsklinikerna i Malmö och Lund, säger Ingemar Sernbo, verksamhetschef på ortopedkliniken i Malmö. Jag tror att detta kommer att lyfta ortopedin i södra Skåne.

Patienter som annars skulle ha opererats i Malmö, Lund, Landskrona eller Ystad kommer nu att koncentreras till Trelleborg. Opererande läkare från Malmö, Lund eller Ystad kommer att följa patienten till Trelleborg.

– Trelleborg kommer att bli en likvärdig konkurrent till Hässleholm som redan är ett ortopediskt centrum, säger Harald Roos. Redan nu har patienter som annars skulle opererats i Landskrona fått behandling i Trelleborg.

– Jag opererades i fredags och gick första gången i lördags, säger Jerry Pålsson från Lund. Personalen här har varit helt underbar.

Operationer som genomförs i Trelleborg kommer att kunna följas i realtid i en undervisningssal inom lasarettet, men också på andra sjukhus runt om i världen. Men en annan IT-användning är ett problem.

– Vi har ett bekymmer, IT-användningen, säger Magnus Heiman, verksamhetschef på operationsavdelningen. Vi har olika journalsystem som även påverkar operationsplaneringen.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.