Annons

Klart för ombyggnader i Smygehamn

På tisdag 7 december startar arbetena med ombyggnaden av hamnen i Smygehamn. Byggarbetena ska utföras av Peab.
Trelleborg • Publicerad 3 december 2004

– Det är klart nu att det blir Peab som utför byggarbetena i Smygehamns hamn, säger Lennart Lindsjö, teknisk chef i Trelleborgs kommun.

Arbetena beräknas starta nästa vecka med ett möte i Smygehamn på tisdagen, med de inblandade parterna.

Annons

Det handlar om konsulten Sweco, byggföretaget Peab, Kommunal teknik samt representanter för lokalbefolkningen som varit med att ta fram åtgärderna som ska genomföras nu i vinter, för att äntligen komma till rätta med tångproblemen i Smygehamns hamn.

– Vi är väl medvetna om att de åtgärder som genomför i vinter kanske inte räcker, säger Lennart Lindsjö. Men de är en nödvändig förutsättning för eventuella framtida arbeten i hamnen.

Under vintern ska Kommunal teknik dels knäcka bottenplattan i inre hamnen, och höja bottennivån i inre hamnen till minst samma nivå som i ytterhamnen.

Arbetena i innerhamnen ska dock göras utan att hamnen töms på vatten.

– Det har visat sig att grundvattenförhållandena är sådana att det sker ett stort inflöde till innerhamnen i Smygehamn, säger Lennart Lindsjö. Om den töms på vatten kan det påverka grundvattnet i Smygehamn, eftersom det blir ett betydligt större inflöde till en tom hamn.

Hamnen i Smygehamn ska även rensas på tång och muddermassor. Kommunal teknik har fått dispens för att under två år dumpa muddermassorna ute till havs.

Dessutom kan det blir fråga om någon form av inpumpning av friskt vatten för att lösa problemen med genomströmningen i inre hamnen. I framtiden är dock avsikten att vattencirkulationen ska lösas på mer naturlig väg. Hur det ska ske är dock ännu inte klart.

Kommunal teknik har en budget på fem miljoner kronor för arbetena i Smygehamns hamn nu i vinter. Ytterligare fem plus fem miljoner kronor finns med i planeringen för 2007 och 2008.

– Uppehållet beror på att det behövs tid att utvärdera de åtgärder vi gör i vinter och " om det behövs – utverka vattendom hos miljödomstolen, säger Lennart Lindsjö.

Lasse Bryggare

Annons

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SMYGEHAMN
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons