Klart för hamnutbyggnad

Ja till nya färjelägen. Ja till utfyllnad öster om hamnpiren. Ja till flyttning av kombiterminalen. Miljödomstolen gick helt på Trelleborgs hamns linje i domslutet om utbyggnaden.
Trelleborg • Publicerad 25 april 2005
050425 Jim Leveau Trafikchef Trelleborgs Hamn är nöjd i dag. Bild: Claes Nyberg
050425 Jim Leveau Trafikchef Trelleborgs Hamn är nöjd i dag. Bild: Claes NybergFoto: 

Därmed kan utbyggnaden av hamnen komma i gång på allvar med flyttning av färjeläge 7 och ett nytt färjeläge 9 bredvid nuvarande läge 8.

Det som inte avgjorts i domslutet är frågan om elanslutning av färjorna när de ligger vid kaj. Men under markarbetena ska också kabeldragning förberedas. Under prövotiden, som blir två år, ska Trelleborgs Hamn utreda vilka de ekonomiska och miljömässiga konsekvenserna av elanslutning blir.

Miljödomstolen vill också se att hamnavgifterna differentieras så att rederierna stimuleras att installera katalysatorrening i färjorna, men skriver själv i domslutet att det ligger utanför domstolens kompetens att påverka.

Utredningar har visat att två tredjedelar av färjornas utsläpp kommer i samband med att de manövrerar innanför angöringsfyren. Den delen av utsläppen skulle inte påverkas av elanslutning från land. En viktig punkt i diskussionerna kring utbyggnaden har varit bullret från den nya kombiterminalen som planeras till området öster eller sydöst om järnvägsstationen. Bostadshusen på Järnvägsgatan kommer att drabbas.

Vägverket har redan börjat diskutera med fastighetsägarna om att installera ett extra glas i fönsterna till de treglasfönster som redan finns.

Vägverket delar ansvaret för bullret med hamnen eftersom huvuddelen av bullret kommer från trafiken på Järnvägsgatan/riksväg9.

I och med domstolens utslag kan också arbetena på att lägga upp en ny östlig vågbrytare påbörjas. Därefter följer utfyllnaden av ett 45000 kvadratmeter stort vattenområde.

Trelleborgs Hamn har åtagit sig att kontinuerligt arbeta på att minska bullret, bland annat med hjälp av en ny eldriven containerkran för omlastningen.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.