Annons

Klart för bro över Fehmarn Bält

Idag enades Danmarks och Tysklands transportministrar om att det blir en bro över Fehmarn Bält. Bron uppges spara två timmar av transporttiden mellan Öresundsbron och Hamburg.
Trelleborg • Publicerad 29 juni 2007

Enligt uppgörelsen mellan Tyskland och Danmark blir det danska staten som står för hela lånegarantin vid bygget av en bro över Fehmarn Bält. Statsgarantin uppgår till 35 miljoner danska kronor.Men enligt danska regeringen rör det sig om ett samhällsekonomiskt solitt projekt som man väntar sig ska ge överskott.Bron kommer att spara två timmar av transporttiden mellan Öresundsbron och Hamburg, hävdar Kim Graugaard som är ledare för Dansk Industri.Han menar också att den bidrar till ekonomisk tillväxt och utveckling. Men trafikekonomen Uffe Jacobsen hävdar i stället att bron närmast får en negativ effekt på den danska samhällsekonomin. Pengarna den kostar kunde ha använts för att sätta en massa entreprenörer i arbete, anser han.- Fehmarn-bron förbinder ingenting med ingenting, för det är långt från Köpenhamn till Rödby och det är långt från Puttgarden till Hamburg, säger Uffe Jacobsen till Ritzau.

Danske transportministern Flemming Hansen träffade sin tyske kollega Wolfgang Tiefensee vid ett möte i dag i Berlin och enligt tv-kanalen NDR ska Tiefensee i går ha

Annons

sagt till förbundskansler Angela Merkel att han väntar sig ett "positivt beslut" efter de senaste samtalen med den danske ministern.

Att det varit bråttom med ett avgörande beror på att man senast i juli skall ansöka om pengar i EU:s pott för transeuropeiska nätverk. Därifrån räknar länderna med att

få 30 procent av de 40 miljarder danska kronor som förbindelsen kostar.

Den stora knuten i förhandlingarna om en fast förbindelse mellan Tyskland och Danmark har hela tiden varit hur den skall betalas. Danskarna förordar en modell med statsgarantier, samma som tillämpades vid bygget av Öresundsbron, men har hittills inte lyckats övertyga tyskarna om dess förträfflighet.

TT

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons