Annons

Klart för biogas på Jordberga

På fredagen tog delägarna beslut att starta bygget av den sedan länge planerade biogasanläggningen på Jordberga. Målet är att anläggningen, som blir Sveriges största, ska producera 110 gigawattimmar biogas för fordonsdrift per år.
Trelleborg • Publicerad 24 maj 2012

– Problemet med biogasen är egentligen att bensin och diesel fortfarande är för billigt i jämförelse, säger Johan Aspegren, informationsansvarig på Eon Gas, en av deltagarna i projektet, med ett 20 procentigt ägande.

Övriga delägare är Swedish biogas International, som står för 55 procent, Skånska biobränslebolaget som äger 20 procent samt Nordic sugar med 5 procent.

Annons

Meningen är att anläggningen ska leverera gas till Skånetrafikens biogasbussar, men även kopplas in på det svenska stamnätet för gas, som hittills bara använts för naturgas.

Eon gas har därför också börjat samråda med länsstyrelsen om en gasledning från Jordberga till stationen på stamnätet vid Kapphög, norr om Trelleborg.

Den biogas som anläggningen ska leverera minskar utsläppen av koldioxid med 28 000 ton om året, vilket motsvarar utsläppen från tolv miljoner liter bensin.

Projektet i Jordberga har pågått under många år och försenats ett antal gånger på vägen. I höstas bestämde Naturvårdsverket att projektet dragit ut för länge på tiden och drog tillbaka det stöd på 37 miljoner kronor som beviljats.

Nu ser det dock ljust ut för planerna på anläggningen på Jordberga gamla sockerbruk.

Emilie Ekelund
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons